Svijet

"Ovo će biti veoma dug sukob" Predviđanje Putinovog sljedećeg koraka ne uliva optimizam

Ni Rusija ni Ukrajina neće vjerovatno ove godine izvršiti bilo kakvu presudnu vojnu akciju, rekao je za Bi-Bi-Si šef britanske vojne obavještajne službe.

"Ovo će biti veoma dug sukob" Predviđanje Putinovog sljedećeg koraka ne uliva optimizam
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN POOL

Govoreći u retkom javnom intervjuu, general-potpukovnik ser Džim Hokenhal je takođe rekao da je veoma pomno pratio rusku potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Dana 23. februara ove godine, general Hokenhal je radio do kasno u noć. Otišao je biciklom kući u ponoć, a legao je oko 01:00.

Sat vremena kasnije dobio je telefonski poziv u kom mu je rečeno da ima nekih čudnih pokazatelja aktivnosti na ukrajinskoj granici, pa se vratio biciklom na posao.

Stigla je potvrda da je Rusija zaista izvršila invaziju na svog susjeda.

Nekoliko minuta kasnije, a još u ranim jutarnjim satima, on je informisao britanskog premijera i sekretara odbrane o početku oružanog sukoba u Evropi.

Кao šef obavještajne službe odbrane u posljednje četiri godine, general Hokenhal radi u sijenci, upravljajući organizacijom koja se bavi visoko povjerljivim i tajnim informacijama. Rat u Ukrajini učinio je važnijim njen rad i njegov posao.

On kaže da je postao sve uvjereniji da će Rusija započeti svoju invaziju u novembru prošle godine. Tada je mislio da će se to desiti, prisjeća se.

Nedjelju dana prije invazije, donio je veoma neobičnu odluku da na Tviteru objavi mapu koja predviđa vjerovatne planove za invaziju Rusije. Bila je to odluka za koju kaže da nije bila laka, ali je bio ubijeđen da postoji potreba da se informacije iznesu u javnost.

– Važno je izvući istinu prije nego što dođu laži – kaže on.

On takođe brani odluku Zapada da istakne potencijal Rusije da koristi hemijsko i biološko oružje. Vjeruje da im je to pomoglo da se spriječe takozvane “operacije lažne zastave” u pokušaju da prikažu Ukrajince ili Zapad kao podstrekače sukoba.

Rijetko kada je toliko povjerljivih obavještajnih podataka podijeljeno javno. Odbrambena obavještajna služba od tada objavljuje svakodnevna ažuriranja tokom rata.

Obavještajni podaci nisu nauka – predviđanja su napravljena na skali vjerovatnoća, a postoji niz stvari koje su iznenadile britansku odbrambenu obavještajnu službu.

General Hokenhal kaže da su snaga zapadnog jedinstva i ukrajinski otpor premašili očekivanja. Кao i neuspesi ruske vojske, čija su komanda, kontrola i logistika bili “loši”, sugeriše on. Takođe je patila od političkog miješanja, od strateškog do taktičkog nivoa, dodaje on.

Postoji nedostatak povjerenja između ruske političke i vojne klase – a general Hokenhal kaže da je iznenađen što je Moskva trpela sve ove probleme u isto vrijeme.

Šta će se dalje dešavati?

Trebalo bi da budemo oprezni kada razmišljamo u binarnim terminima – da ljudi pobjeđuju ili gube – ili da mislimo da o pat pozicijama, kaže general Hokenhal.

Rusija, kaže on, očigledno pokušava da regrutuje više snage nakon što je pretrpjela značajne gubitke. Takođe mora da prerasporedi neke svoje trupe iz Donbasa na jug, gdje je, kako kaže, pod značajnim pritiskom ukrajinskih snaga u i oko Hersona.

Ali general Hokenhal i dalje kaže da je nerealno očekivati odlučujući pomak na jugu u narednim mjesecima.

Кaže da razumije želju Ukrajine da ponovo zauzme teritoriju, ali dodaje da, iako će biti kontranapada i kontraofanziva, ne vjeruje da će ove godine biti preduzete odlučne akcije bilo koje strane.

Njegovo očekivanje je veoma dug sukob.

Nuklearna opcija

Ovo postavlja još jedno pitanje – šta će predsjednik Vladimir Putin da uradi ako nastavi da ne ispunjava svoje vojne ciljeve? Da li bi mogao da pribjegne upotrebi nuklearnog oružja?

General Hokenhal kaže da se ovo prati “veoma, veoma pažljivo”.

Ruska vojna doktrina, za razliku od zapadne, uključuje upotrebu taktičkog, ili bojnog, nuklearnog oružja za vojne operacije.

Iako vjeruje da je malo vjerovatno da će taktičko nuklearno oružje uskoro biti upotrebljeno, kaže da će to nastaviti da posmatra.

Vjerovatnoća njihovog korišćenja može da se promijeni ako se dinamika bojnog polja promijeni, objašnjava on.

Prihvati notifikacije