Magazin

Ovo će vam olakšati kuvanje: Evo kako da istopite maslac, a da vam ne potamni

Ponekad neki recepti zahtijevaju da imate rastopljeni maslac koji će vašim jelima dati jedan poseban okus. Međutim, često se dogodi da prilikom ovog procesa maslac prebrzo potamni i zagori.

maslac
FOTO: COOKRATE - SRPSKI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zbog toga vam donosimo savjete šta trebate učiniti kako biste imali savršeno rastopljeni maslac.

Koristite posudu od nehrđajućeg čelika

Korištenje posude od nehrđajućeg čelika omogućuje vam da vidite boju na dnu tave, dok neprijanjajuće dno ne dozvoljava da se maslac lijepi. Krajevi posude u kojoj topite maslac takođe omogućuju stvaranje balončića.

Kontrolišite toplotu

Kontrola toplote ključna je za uspješno prženje maslaca bez da izgori. Maslac topite na srednjoj temperaturi i pripazite da se komadići maslaca ravnomjerno tope u posudi.

Pročitajte još

Nemoj ostaviti da se maslac topi bez nadzora

Topljenje maslaca može biti brz i jednostavan proces, ali zahtijeva vašu punu pažnju. Zbog toga ovo nije vrijeme za odlazak i obavljanje drugih kulinarskih zadataka. Balončići će se početi stvarati kada voda u maslacu počne da isprava. Tada situacija postaje riskantna, jer voda štiti od toga da maslac izgori.

Pratite miris koji se stvara prilikom topljenja

Možete vjerovati vlastitim osjećajima da će vam pomoći dok kuvate. Kada je u pitanju prženje maslaca, miris će vam dati do znanja kada je gotov. Do tamnjenja dolazi kada krute bjelančevine počnu reagovati sa prisutnim šećerom i toplinom. Tada će početi mirisati na orahe. Čim osjetite ovu aromu, balončići će se vjerovatno ugasiti i vrijeme je da ga maknete s vatre, prenosi Klix.

Stavite maslac u posebnu posudu

Kada se vaš maslac uspješno zapeče, prebacite ga iz tave u jednu posudu. Ovaj je korak ključan, jer je tava vruća, a isto tako i masnoća maslaca u tavi. Dakle, nastaviće se topiti, što će rezultovati spaljenim maslacem. Ulijte maslac u plitku posudu poput zdjele za tjesteninu da se brzo ohladi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu