Magazin

Ovo je 5 zdravstvenih prednosti krastavaca: Čiste organizam od toksina i imaju mnogo vode

Krastavac je zeljasta biljak iz porodice bundeve koje ima nevjerovatnih 95 odsto vode i malo kalorija. Iako ga možete smatrati samo dijelom salate, može ponuditi mnoge zdravstvene prednosti.

krastavac
FOTO: KAROLNOVAES/ PIXABAY

Krastavac je sastavljen od 95 posto vode, što ga čini odličnim izvorom hidratacije. Pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu, posebno po vrućem vremenu ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Prepun je hranljivih materija

Uprkos malo kalorija, krastavci su prepuni esencijalnih hranljivih materija. Sadrže vitamine C i K, kalijum i magnezijum koji su od vitalnog značaja za opšte zdravlje.

Pročitajte još

Pomaže u gubitku težine

Krastavci imaju malo kalorija i veliku količinu vode, što ih čini idealnom hranom za mršavljenje. Oni vam mogu pomoći da se osjećate sito, smanjujući ukupan unos kalorija.

Imaju antioksidativna svojstva

Krastavci su bogati antioksidansima, uključujući flavonoide i tanin, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u tijelu. Ovo može smanjiti rizik od hroničnih oboljenja.

Žena reže krastavac
FOTO: ANNA SHVETS/PEXELS

Pozitivno utiču na varenje

Sadržaj vlakana u krastavcima održava zdravlje probave. Pomaže u pravilnom varenju, sprečava zatvor i pozitivno utiče na zdravlje crijeva.

Poboljšava zdravlje kože

krastavci
FOTO: ARTUR PAWLAK/PIXABAY

Krastavac ima visok sadržaj vode i antiinflamatorna svojstva koja mogu biti korisna za kožu. Oni mogu umiriti iritaciju, smanjiti otok i hidrirati kožu kada se nanose lokalno ili konzumiraju, prenosi Kurir.

Pomaže u kontroli šećera u krvi Krastavci takođe mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju komplikacija povezanih sa dijabetesom. Njihov nizak glikemijski indeks takođe ih čini dobrim izborom za osobe sa dijabetesom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu