Magazin

Ovo je idealna kombinacija: Doktorka otkrila na koje zdravstvene probleme kod djece BORAVAK NA MORU I PLANINI može blagotvorno uticati

Boravak na moru ili na planini može blagotvorno da utiče na djecu koja imaju respiratorne probleme.

Djevojčica na plaži
FOTO: FREEPIK

Ljetovanje na moru i planinama nije magično rešenje za respiratorne probleme, ali može da pomogne u pripremi imunog sistema i disajnih puteva za jesen i zimu.

Najbolji regioni za djecu sa respiratornim problemima

– Imamo tri mogućnosti, a prva je more. Jutarnja i večernja šetnja pored mora može imati blagotvorna dejstva po zdravlje jer more proizvodi sitne čestice jodida, koje dublje dopiru do disajnih puteva, noseći kiseonik. Djeca na taj način osvježavaju disajne puteve – objašnjava dr Olivera Ostojić, dječije pulmolog i načelnica Dečje klinike u Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović”.

Pročitajte još

Ona dodaje da su druga opcija šume i planina.

Druga opcija su planina i šume, posebno borove šume, a naravno tu su i banje. U nekim banjama postoje i centri za respiratorne tegobe – navodi doktorka.

Ukoliko ljetujete s djecom na moru, savjetuje se jutarnja i večernja šetnja uz more, a što manje vremena provoditi na bazenima, piše B92.

Kupači na moru
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Idealna kombinacija bi bila ići s mora na planinu.

Koja područja izbjegavati?

– Sva područja koja imaju visoku vlažnost treba izbjegavati. Kada dođu kiše nakon velikih vrućina, veći broj pacijenata dolazi sa pogoršanjem, a među njima i astmatičari. Disajnim putevima ne prija vlaga – objašnjava doktorka.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu