Sudbine

Ovo je najdugovječniji "vladar" u srpskim selima: Miodraga mještani već 50 godina biraju za predsjednika mjesne zajednice (FOTO)

Miodrag Milivojevič sa Jelove Gore čitavih pedeset godina nalazi se na mjestu predsjednika svoje mjesne zajednice, jer ga na tu funkciju pola vijeka biraju mještani sela Gostinice. Njihov je predvodnik i borac koji rješava mnoge probleme, zato, kako kažu, ne žele da ga mijenjaju.

Miodrag Milojević šeta
FOTO: RINA

Urađena je crkva, dalekovod, javna rasvjeta, naponska mreža iznijeta pored puta, napravio sam sedam metara širine mosta na gostinjičkoj rijeci. U školi ima oko 70 učenika, centralno grijanje, nova kupatila- kaže Miodrag.

I dok je država selu podarila novu kuću znanja mještani su predvođeni Bogomoljcima Mijom i Milanom sagradili bogomolju u kojoj se uzdižu molitve Svetom Vladiki Nikolaju za svaku srpsku glavu i svaku stopu srpske zemlje.

– Otac mi je ostavio amanet da napravim crkvu, dosta dobrih i humanih ljudi je pomoglo da se ova bogomolja sagradi, česma je podignuta u čast svih Srba koji su stradali na Jelovoj Gori u prvom i drugom Svjetskom ratu – kaže Miodrag.

Miodrag Milojević
FOTO: RINA

Nema svetinje u Srbiji u koju nije zakoračio

Upravo po svojoj ljubavi prema crkvi i vjeri nadaleko je poznat. Gotovo da nema svetinje u Srbiji u koju nije zakoračio na službu da se pomoli Bogu za svoje i tuđe zdravlje i napredak i tako radi od kako je saznao za sebe poučen očevim savjetima.

Crkva u Jelovom Dolu
FOTO: RINA

– Otac je išao pješke u crkvu osam kilometara, vodio je nas djecu. Treba biti pošten i vjeran prema Bogu i narodu, da bude čestit da pomogne sebi i drugima prije svega da voli državu pa da bude bogomoljac, meni je otac govorio ‘poštuj svaku vlast i Bogu se moli za onoga koji vlada’ izbori su često i svako bira koga želi, a ko je zadovoljan ili nije – to je individualno – kaže Miodrag kojeg od milošte zovu Mija Bogomoljac.

I mnogo je Mijo Bogomoljac kako kažu mještani uradio za svoj kraj, jedino do njegovog doma nije stigao asfalt, ali se nada da će do kraja svog vladanja ovim krajem i taj posao završiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije