Banjaluka

"Ovo je prilika da mlađim generacijama prenosimo sve ono što mi kao narod jesmo" Mališani ukrašavali i farbali jaja na vaskršnjem druženju u parku (FOTO)

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, najmlađi sugrađani su danas u parku „Petar Kočić“ ukrašavali i farbali vaskršnja jaja.

Djeca šarala jaja u parku Petar Kočić
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ GRAD BANJALUKA

Šarenilo, smijeh i vesela atmosfera obilježili su i ovogodišnje vaskršnje druženje, a mališanima se pridužio i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Vaskrs.

– Vaskrs kao praznik nad praznicima nas uvijek iznova opominje i podsjeća da se sve ne završava ovozemaljskih životom i smrću, već da tek tada počinje novi vječni život. S tim u vezi svako od nas trebalo bi da teži da iza sebe ostavi dobra djela i zavještanja, kako bi u trenutku kad stanemo pred Gospoda mogli reći da smo u ovozemaljskom životu učinili nešto dobro i da smo iza sebe ostavili neki trag – rekao je on.

Djeca šarala jaja u parku Petar Kočić
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ GRAD BANJALUKA

Poručio je da ovo druženje ima za cilj da mališane približi našoj kulturi, tradiciji i običajima.

– Ovo je prilika da mlađim generacijama prenosimo sve ono što mi kao narod jesmo. Ukrašavali smo i farbali vaskršnja jaja, pjevali najljepše vasrkršnje pjesme, jer želimo da ovakvi događaji obilježe djetinjstvo naših najmlađih i da se kad odrastu s ljubavlju i radošću sjećaju svih praznika. Kao lokalna samouprava želimo preuzeti odgovornost za očuvanje našeg nacionalnog i vjerskog identiteta, jer želimo da naše generacije znaju gdje su im korijeni– rekao je Stanivuković.

Djeca šarala jaja u parku Petar Kočić
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ GRAD BANJALUKA

On je svim vijernicima pravoslavne vjeroispovijesti  poželio da vaskršnja radost uđe u njihove domove, te da im ovaj veliki praznik donese dobro zdravlje, blagostanje i mir, rekavši da samo onda kad ima mira, sloge i zajedništva možemo ostvariti sve što poželimo.

Za kreativne radioncie za najmlađe sugrađane bio je zadužen Kreativni tim Gradske uprave.

Član ovog tima, Valentina Savić – Mandić poručila je kako je ovo treći put da Gradska uprava organizuje ovu manifestaciju u susret vaskršnjim praznicima, istakavši da je iz godine u godinu odziv sve veći.

Djeca šarala jaja u parku Petar Kočić
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ GRAD BANJALUKA

– I ove godine smo zajedno sa Kolom srpskih sestara u porti Hrama Hrista Spasitelja, organizovali tradicionalno bojenje vaskršnjih jaja i naši najmlađi imali su priliku da vide tradicionalne tehnike ukrašavanja jaja. Osim toga u parku „Petar Kočić“ priredili smo kreativne radionice dekorisanja vaskršnjih jaja, ali i crtanja, a od radova naših najmlađih napravili smo i malu izložbu – istakla je ona.

Iz „Kola srpskih sestara“, koji su takođe bili dio ove manifestacije poručuju kako je najveća radost vidjeti toliko srećne djece.

-Ovo je prilika da našoj djeci prenesemo najstarije tehinike ukrašavanja jaja i zato ovu aktivnost treba da nastavimo svake godine i da se uvijek radujemo našem najvećem prazniku Vaskrsu – poručila je Bosiljka Herbez, jedna od članica „Kola srpskih sestara“.

Šarena jaja, pilići, zečevi i raznovrsno cvijeće upotpunili su vaskršnji ambijent u parku “Petar Kočić”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije