Politika

"OVO JE PROVOKACIJA" Širom Srbije u prodaji bombonjera u obliku "Velike Albanije"

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima bombonjere “Kamila” u kojoj su bombone poredane u obliku mape “velike Albanije”, a na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je “uvoz sa Kosova”, čime se krši Ustav Srbije, u kojem u preambuli piše da je Kosmet dio države, kao i preporuke Ministarstva trgovine Srbije, prenose Večernje novosti.

"OVO JE PROVOKACIJA" Širom Srbije u prodaji bombonjera u obliku "Velike Albanije"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je za Večernje novosti da ovakve stvari ne bi smjele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što prije morao da bude sklonjen sa rafova.

Foto: Twitter/screenshot
Foto: Twitter/screenshot

On je naveo da je stav Srbije po pitanju Kosmeta jasan, kao i Ustav Srbije, zbog čega proizvodi sa kosovskom deklaracijom ne bi smjeli da se prodaju.

Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik `velike Albanije`, što je direktna provokacija za svakog našeg građanina – rekao je Zubenica.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije su ocijenili da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana.

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.