Svijet

"OVO JE ZA NJEGA TEST ISKRENOSTI" Erdogan poručio Bajdenu da pokaže da plan za primirje u Gazi nije "izborna taktika"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se od predsjednika SAD Džoa Bajdena očekuje da pokaže da plan za prekid vatre u Gazi nije samo njegova "izborna taktika".

 Redžep Tajip Erdogan
FOTO: ZIPI ARAGON/EPA

Bajden prolazi kroz “test iskrenosti” u angažovanju u vezi sa ratom u Pojasu Gaze, rekao je Erdogan u izjavi novinarima po povratku sa samita G7 u Italiji.

Taktika pred izbore?

Treba da se utvrdi da li plan o prekidu vatre u palestinskoj enklavi, koji je Bajden izneo, predstavlja dio proračunate “izborne taktike” ili iskreno nastojanje da se sukob okonča, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe rekao da je Nemačka ublažila svoj stav o prodaji borbenih aviona Jurofajter tajfun (Eurofighter Typhoon) Turskoj.

Pročitajte još

Turska je saopštila u novembru da pregovara sa Velikom Britanijom i Španijom o kupovini tih aviona, iako se Nemačka protivila toj ideji.

Nemačka se, kao članica konzorcijuma koji proizvodi i prodaje taj avion, protivila prodaji Jurofajtera Ankari usled zabrinutosti za stanje ljudskih prava i demokratije u Turskoj i nezadovoljna turskom politikom prema Izraelu, tretmanom sirijskih Kurda i drugim pitanjima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu