Svijet

"OVO NE BIH NIKOM POŽELJELA" Ona je preživjela koronu i opisala JEZIVO ISKUSTVO

Karla Garbani (62), odbornica gradskog vijeća kantona Tičino, opisala je svoju borbu sa virusom, iskustvo za koje kaže da ga nikom ne bi poželjela.

"OVO NE BIH NIKOM POŽELJELA" Ona je preživjela koronu i opisala JEZIVO ISKUSTVO
FOTO: CARLA GARBANI/FACEBOOK

Fotografije na Fejsbuku prikazuju političarku Lige Tičino u razuzdanom društvu na karnevalu u Lozoneu. Danas zna da je tog 26. februara 2020. zajedno s njom “slavio” i korona virus i da je opušteno druženje moglo je da je košta života.

Pomagala sam gazdarici jedne krčme, stajala sam za šankom od 11 do svitanja sljedećeg dana, sigurno 20 sati – kaže ona.

Stotine ljudi je prošlo kroz gostionicu. Mada je čula za epidemiju u Italiji, kaže da „virus nikom nije padao na pamet”. Međutim, političarka prerušena u policajku vjerovatno se tada zarazila i poslije nedjelju dana provedenih kod kuće sa visokom temperaturom završila je u bolnici.

– Čim sam se vratila kući, dobila sam temperaturu i počela da kašljem. Mislila sam da imam grip – kaže Karla Garbani.

Zatvorila se u kuću i mučila se deset dana, prije nego što je očajna pozvala ambulantu. U bolnici „La Karita“ ljekari su konstatovali zapaljenje pluća i testirali je na korona virus. Bila je pozitivna.

– Veoma sam se uplašila i počela da plačem. Poslije toga su me odmah stavili u karantin – kaže političarka.

Liječili su je antibioticima, a zatim lijekovima protiv reuma i malarije. Svaki dan je pila desetak tableta i kašika sirupa. Dobila je gljivice na jeziku, koji joj je otekao i počeo da se ljušti.

– Pekao me je u dodiru s hranom – kaže Garbani, ali dodaje da je vrlo malo jela, jer je imala nagon na povraćanje, pa je i protiv toga uzimala lijekove.

– Najteže mi je bilo zbog usamljenosti i panike – kaže ona.

Niko nije smio da joj dođe u posjetu.

– Po cijeli dan sam se dopisivala s djecom preko Votsapa – kaže ona, prenosi Blic.

Bila je toliko iscrpljena da je jedva držala telefon u rukama, a grlo joj se steglo od straha.

– Počela sam da se gušim, zvonila sam sestrama – kaže ona.

Na sreću, bio je to samo napad panike.

Poslije joj je temperatura polako padala, a zapaljenje pluća uminulo. Poslije nedjelju dana otpuštena je iz bolnice, ali je i dalje u izolaciji.

– Bilo je mnogo gore od gripa. Nikom ne bih poželjela da to doživi – kaže ona.

Međutim, nije svako te sreće da preživi. Za samo nedjelju dana u Tičinu su od korona virusa umrle 42 osobe, a broj zaraženih porastao je na 1.165. Previše, smatra i Karla Garbani. Vlada Tičina trebalo je mnogo ranije da reaguje i, prije svega, zabrani proslavu karnevala.

Prihvati notifikacije