Hronika

"Ovo se hitno mora promijeniti" Godišnje u BiH zastari 6 miliona KM novčanih kazni za saobraćajne prekršaje

U BiH godišnje u prosjeku zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja.

"Ovo se hitno mora promijeniti" Godišnje u BiH zastari 6 miliona KM novčanih kazni za saobraćajne prekršaje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podaci istraživanja pokazuju da se u praksi događa da pojedinci, koji imaju najveći dug, uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate, jer formalno-pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje.

Pročitajte još

Istraživanje o zastarjelim novčanim kaznama proveo je Istraživački sektor Parlamentarne skupštine BiH, a podaci do kojih se došlo će na sjednici Komisije biti detaljnije prezentovani.

Iz parlamenta BiH su naveli da je i tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, izazvalo lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne u visini 2.000 KM zbog saobraćajnih prekršaja, a nisu plaćene.

– Ovo je samo još jedan od niza dokaza da kaznene odredbe Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH nisu efikasne i da se ovakvo stanje pod hitno mora promijeniti – navedeno je u zahtjevu za sutrašnje održavanje sedme tematske sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poziv za sjednicu upućen je ministrima komunikacija i transporta, kao i pravde u Savjetu ministara Edinu Fortu i Davoru Bunozi, predstavnicima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, Policije Brčko distrikta BiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, poreskih uprava Republike Srpske i FBiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije