Gradovi

"OVO STANJE SE RIJETKO SREĆE U PRAKSI" U bolnici u Bijeljini uspješno urađena hitna traheotomija

Četrdesetjednogodišnjoj pacijentkinji iz Šekovića koja je hitno primljena u bijeljinsku bolnicu sa akutnim epiglotitisom uspješno je urađena urgentna traheotomija, objavljeno je na sajtu Bolnice "Sveti vračevi".

"OVO STANJE SE RIJETKO SREĆE U PRAKSI" U bolnici u Bijeljini uspješno urađena hitna traheotomija

Hirurški postupak izvela je specijalista otorinolaringologije Nada Savić, uz anesteziologa iz Beograda Ružicu Rajić, a asistent tokom zahvata bio je šef Odjeljenja za bolesti uha, grla i nosa Milenko Đukić.

– Ovo stanje se danas veoma rijetko sreće u praksi i posebno je rijetko kod odraslih osoba, karakteriše ga dramatična klinička slika koja se fudrojantno razvija, te pacijent u zdravstvenu ustanovu dolazi sa malim šansama za preživljavanje, a smrt nastaje zbog opstrukcije disajnih puteva – navela je Savićeva, koja je i vršilac dužnosti načelnika bolničkog Odjeljenja za bolesti uha, grla i nosa.

Prema njenim riječima, pacijentkinji je, zbog jako teškog stanja, urađena hitna traheotomija, koja je omogućila prohodnost već zatvorenih disajnih puteva.

– Traheotomija kod pacijentkinje sa akutnim epiglotitisom je otežana, te je brza i spretna reakcija otorinolaringologa i anesteziologa, kao i naš sinhronizovan rad bio presudan u datim trenucima – kaže Savićeva.

Pacijentkinja je nakon zahvata smještena u izolovanu jedinicu intenzivne njege i stabilnog je zdravstvenog stanja.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da su stručnost, pozitivna energija i prisebnost veoma značajni u timskom radu, te izrazio uvjerenje da će tako biti i u budućem radu ove zdravstvene ustanove.

Akutni epiglotitis je napredujuća bakterijska infekcija epiglotisa, grkljanskog poklopca, koja može dovesti do nagle opstrukcije disanja i smrti.

Uzročnik je, najčešće, hemofilus influence, bakterija za koju je prije 10 godina uvedena vakcinacija u dječijem uzrastu.