Hronika

OVO SU GLAVNI TRAGOVI Jedan od motiva za ubistvo Roganovića mogla bi da bude KRVNA OSVETA

Jedan od pravaca istrage ubistva Šćepana Roganovića (36) iz Herceg Novog jeste i taj da je ova likvidacija osveta “škaljaraca” za egzekuciju Veselina Vukotića (69), oca Jovana i Igora, koji važe za vođe te kotorske kriminalne grupe.

OVO SU GLAVNI TRAGOVI Jedan od motiva za ubistvo Roganovića mogla bi da bude KRVNA OSVETA
FOTO: RTCG.ME/RAS SRBIJA

Roganovićev ubica je poslije zločina pobjegao na motoru, koji je kasnije nađen na jednom brdu u blizini Herceg Novog. Mediji u Crnoj Gori pišu da je u Roganovića egzekutor ispalio devet metaka kalibra devet milimetara, kao i da je ubica očito dobro poznavao navike žrtve.

Pročitajte još

Za razliku od većine muških članova najbliže porodice, Šćepana Roganovića bezbjednosne službe nisu tretirale kao člana organizovane kriminalne grupe, ali nisu ni isključile mogućnost da je na neki način bio uključen u njihovo djelovanje, navode mediji u Podgorici. Upravo to što nije bio evidentiran kao neko na položaju u klanu i što je svojevremeno privođen “samo” zbog zelenašenja, a ni te optužbe nisu dokazane, policija ne odbacuje mogućnost da je ubijen iz osvete i kavačkom klanu, ali i porodici Roganović, kao i da ga je života koštalo upravo učešće njegove braće u kriminalnim poslovima.

Iz tog razloga ispituje se da li je ova likvidacija posljedica ubistva Veselina Vukotića, u koga je 20. aprila prošle godine u kotorskom naselju Dobrota pucala nepoznata osoba i pobjegla. U to vrijeme Veselinov sin Jovan Vukotić bio je u beogradskom zatvoru zbog falsifikovanja isprava, dok je drugi sin Igor u bjekstvu poslije optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je pripremala ubistva. Jovan Vukotić izručen je Crnoj Gori prošle subote, a crnogorski istražitelji ga sumnjiče za pokušaj ubistva dvojice Kotorana bliskih “kavčanima”.

Šćepan Roganović bio je stariji sin Nika Roganovića, ubijenog krajem jula 2017. u Herceg Novom, i brat Duška Roganovića, koji je ostao bez nogu u eksploziji automobila tri mjeseca ranije. Vladimir Roganović, Šćepanov brat od strica, ubijen je u decembru 2018. u Beču, samo dvije nedjelje poslije izlaska iz zatvora.

Krstović ranjen sa 20 hitaca

Podgoričanin Igor Krstović (35), koji je 28. januara teško ranjen u pucnjavi u Zeti, prebačen je na liječenje u Hanover, a kako pišu njemački mediji, obezbjeđuje ga veliki broj specijalaca, koji naoružani automatskim puškama patroliraju hodnicima intenzivne njege. Prema navodima njemačkih medija, policija je raspoređena oko Medicinskog fakulteta i provjeravaju svakog ko želi da uđe i tako zaštiti Podgoričanina od mogućeg napada. U Krstovića, navodno povezanog sa “škaljarcima”, nepoznati egzekutor ispalio je više od 20 hitaca. Desetak dana poslije tog pokušaja ubistva, u Beogradu su uhapšeni Podgoričani Nemanja M. (35), Miljan M. (27) i Bojan A. (35) i Siniša K. (42) iz Banjaluke. Ispituje se da li su u prestonicu Srbije došli da bi se osvetili za ranjavanje Krstovića ili za likvidacije Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, 19. januara.

(Blic)