Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ovogodišnji virus agresivniji, vrhunac gripa tek se očekuje

Društvo
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Foči da se tek očekuje vrhunac virusa gripa, te da je u odnosu na prethodnu godinu ovogodišnji virus agresivniji.

Šeranić je naveo da u ovoj sezoni u dominaciji virus gripa tipa AH1N1, koji je agresivniji u odnosu na tip B iz prošle sezone, pa se javljaju komplikacije kod ljudi koji boluju od drugih bolesti.

– Vrhunac gripa očekujemo tek u narednom periodu jer je tek počelo drugo polugodište, tako da ustanove treba da se pripreme, a sugerišem i da stanovništvo krene u prevenciju, prije svega, redovnim pranjem ruku, provjetravanjem prostorija, manjim boravkom na mjestima gdje je više osoba- rekao je Šeranić.

On je najavio da će pacijentima koji su na dijalizi u Republici Srpskoj, a koji zbog određenih procedura u januaru nisu dobili redovna primanja, ta sredstva biti isplaćena u februaru.

– Te procedure su upravo završene i očekujem da će isplate za prošlu godinu biti u februaru. Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja zajedno sa Ministarstvom finansija, u ovoj godini svojim budžetom već su planirala sav iznos koji je potreban za ovu godinu za pacijente koji su na dijalizi i transplataciji i peritonealnoj dijalizi – rekao je Šeranić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO