Magazin

OZBILJNO UPOZORENJE Miješanje energetskih pića s alkoholom može uzrokovati dugoročne probleme

Eksperimenti na štakorima pokazali su da miješanje energetskih pića s alkoholom može uzrokovati dugoročne probleme s kognitivnim funkcijama, što dodatno povećava zabrinutost zbog navika pijenja kod mladih i odraslih osoba.

Energetsko piće i alkohol
FOTO: FREEPIK

Studiju je provela ekipa sa Univerziteta u Kagliariju i Univerziteta u Kataniji u Italiji, a grupe muških adolescentnih štakora su dobijale alkohol, energetska pića ili mješavinu oboje.

Razni standardni eksperimenti su zatim korišteni za procjenu kognitivnih funkcija – uključujući skeniranje mozga i bihevioralne testove – do 53 dana nakon konzumiranja.

Ovi testovi su otkrili da su životinje koje su konzumirale miješana pića pokazale trajne promjene u sposobnosti učenja i pamćenja, kao i promjene u hipokampusu – dijelu mozga odgovornom za učenje i pamćenje.

Pročitajte još

– Malo se zna o tome da li kombinovana konzumacija ovih pića, tokom adolescencije, može imati dugoročne efekte na centralne funkcije, što postavlja pitanje rizika ove navike na sazrijevanje mozga – napisali su istraživači u svom objavljenom radu.

Naravno, i alkohol i energetska pića su popularni među mladima iz raznih razloga – od kasnonoćnih zabava do kasnonoćnih učenja – a implikacije iz ove studije su da ove navike mogu uzrokovati dugoročne štete.

Posebno se čini da bi plastičnost hipokampusa mogla biti pogođena, što ometa sposobnost mozga da se prilagodi i mijenja kao odgovor na nove informacije i zahtjeve. To je ključni dio normalnog funkcionisanja mozga.

Iako su štakori koji su konzumirali alkohol i energetska pića u početku pokazivali poboljšanje u određenim metrikama i funkcijama mozga – uključujući porast proteina koji podstiče rast neurona – ove koristi nisu trajale, i s vremenom, u odrasloj dobi, zapravo je došlo do pada sposobnosti mozga.

 Ovi rezultati još uvijek trebaju biti potvrđeni u studijama na ljudima, a vjerovatno postoje i razlike između spolova zbog interakcija hormona koje nisu mogli istražiti u ovoj studiji.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu