Društvo

OZDRAVIO NAJMLAĐI PACIJENT Beba koja je oboljela od korona virusa u prvoj nedjelji života uspješno IZLIJEČENA

Beba koja je u prvoj nedjelji života bila pozitivna na koronu uspješno je izliječena, potvrdila je Anđelka Slavković, koordinatorka dječje kovid bolnice i direktorka klinike za dečju hirurgiju Kliničkog centra Niš.

OZDRAVIO NAJMLAĐI PACIJENT Beba koja je oboljela od korona virusa u prvoj nedjelji života uspješno IZLIJEČENA
FOTO: JAWAD JALALI/EPA

Ona je podsjetila da su bebu staru svega sedam dana sa simtomima korone u KC Niš doveli roditelji, nakon čega je virus laboratorijski potvrđen i beba je zadržana na liječenju, piše Kurir. Dr Slavković je naglasila da u kovid bolnici u Nišu trenutno nema djece pozitivine na korona virus.

– Beba nije bila u teškom stanju, redovno je primala terapiju, bila je dobro sve vrijeme i testovi su pokazali poslije dvije nedjelje da nema nikakvih tegoba i da je negativna. Jedino je uzrast bio problematičan, ipak je to najmlađi pacijent. Roditelji su je doveli kad je imala sedam dana, bila je smještena u kovid bolnici – navela je doktorka.

Kako je dodala, protekle nedjelje su se porodile tri trudnice pozitivne na Covid-19, a očekuju porođaj još jedne.

– Trenutno nema zaražene djece, četvoro ih je u kovid bolnici sa respiratornim simptomima. Svu djecu koja imaju respiratornu simptomatologiju, bez obzira na to što su njhovi testovi na koronu negativni, tretiramo drugačije, uvijek smo na oprezu, jer ipak testovi nisu pouzdani u potpunosti. Tri trudnice su se porodile, te bebe su dobro i negativne su na koronu. Četvrta trudnica pozitivna na koronu je iz Preševa, smještena je odvojenom dijelu na ginekologiji i za sada je dobro – istakla je Slavkovićeva.