Banjaluka

PACIJENTI NA RUBU ŽIVACA Kome treba da se obratite ukoliko imate POVIŠENU TEMPERATURU i kašalj

Nakon brojnih pritužbi na nejasne procedure za pregled građana sa simptomima virusa korona, te duga čekanja na termin, kontaktirali smo Dom zdravlja Banjaluka za pojašnjenje.

PACIJENTI NA RUBU ŽIVACA Kome treba da se obratite ukoliko imate POVIŠENU TEMPERATURU i kašalj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako pandemija virusa korona traje od marta i dalje su brojne nedoumice među ljudima kome se u zdravstvenom lancu trebaju javiti ako dobiju povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj, a što su i glavni simptomi kovid oboljenja. Ko će im zakazati pregled u novootvorenoj Ambulanti za akutne respiratorne infekcije ARI ambulanti i koliko trebaju čekati da se testiraju?

Na naša pitanja odgovara direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović. Ona uvjerava da postoje propisane procedure kojih se medicinari pridržavaju, ali da problemi većinom nastaju jer pacijenti ne slušaju preporuke i hoće odmah da budu pregledani i testirani.

– Svi koji osjete simptome povišene temperature, kašlja i umora treba da ostanu u kući i telefonom se jave porodičnom doktoru. Ipak, kada se dogodi da pacijenti dobiju temperaturu, otežano disanje, uhvati ih panika i strah, što je sasvim opravdano, ali iz tog straha nemaju strpljenja ni da čekaju, ni da slušaju savjete. Pacijent koji ima temperaturu manju od 38 stepeni, nema smetnje sa disanjem, ne treba i ne može odmah biti primljen na pregled. To je jednostavno nemoguće – naglašava ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Napominje da doktor procjenjuje simptome, te može li pacijent biti pregledan u ambulanti porodične medicine ili u ARI ambulanti. Nekome je, kaže, neophodan pregled za kratko vrijeme, dok neko s blažim simptomima može sačekati dva do tri dana.

Pročitajte još

U ARI ambulanti, od sedam do 20 časova, zdravstvene usluge dobijaju srednjoškolci i odrasli pacijenti sa sumnjom ili potvrđenom kovid-19 infekcijom. Poslije 20 časova pacijenti se javljaju u Hitnu pomoć.

U ARI ambulantu bivaju upućeni pacijenti iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog postupka, kao i kontakti koji su u kućnoj izolaciji, a imaju pojavu simptoma. Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine, u kom je pacijent registrovan. Kriterijumi za upućivanje pacijenata u ARI ambulantu su: povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, opšta slabost, glavobolja, nagli gubitak mirisa ili ukusa ili promjena ukusa, rjeđe digestivni simptomi mučnina, povraćanje, dijareja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prvi slobodan pregled u ARI ambulanti je nakon dva do tri dana, ali ako porodični doktor nazove i kaže da je njegovom pacijentu pogoršana klinička slika, biće odmah primljen na pregled. Pacijenti u većini slučajeva nisu strpljivi. Kada dobiju temperaturu hoće da budu pregledani odmah, da odmah dobiju termin za testiranje. Svako čekanje i bilo kakav problem s kojim se mi susrećemo u radu njih ne interesuje. Tako zdravstveni sistem ne može funkcionisati. I mi ćemo doći u problem da ćemo se, doslovno, svi zajedno srušiti. Temperatura 37,5 zahtjeva da pacijent leži, odmara, pije doista tečnosti, uzima vitamine, voće i povrće, konslutuje svog porodičnog doktora u vezi s bolovanjem, prati svoje zdravstveno stanje. Naručeni ćete biti za pregled ako klinička slika to zahtijeva. Kad? Kada bude prvi slobodan termin. Ali, svi koji su životno ugroženi imaju prednost i bivaju odmah primljeni bez prethodnog naručivanja – napominje Todorovićeva.

Pročitajte još

Pored svega, pred ARI ambulantom vladaju velike gužve, tolike da neki pacijenti kažu da uprkos čekanju u redu nisu pregledani taj dan. Velika je gužva jer pacijenti ne poštuju preporuke, poručuje doktorka Todorović.

– Sada bi svi da se testiraju zato što postoji korona virus, ali to ništa ne znači u smislu liječenja. Rezultat testa je važan kod pacijenata koji imaju tešku, nerazjašnjenu kliničku sliku i druge komorbiditete, kada razmišljamo kako ćemo ga uputiti i smjestiti u bolnicu. Ljudi trebaju da se testiraju, ali kada dođe određeno vrijeme i kada budu ispunjavali osnovne kriterijume koje je nama propisao Insitut – rekla je ona.

Izolacija se, precizira, računa 14 dana od pojave prvog simptoma, a ne od dobijanja rezultata testa.

Prošlog četvrtka u ARI ambulanti pregledano je 311 pacijenata, uključujući i djecu školskog i predškolskog uzrasta, te još 40 pacijenata u Hitnoj pomoći u večernjem terminu. 

– Vjerujte da postaje nemoguće raditi. Vojska doktora i medicinskih sestara neće nam biti dovoljna ako pacijenti ne budu imali strpljenja. Znamo da su građani zabrinuti, ali zato postoje doktori s kojima se mogu čuti telefonom – zaključila je Nevena Todorović.

Za četiri dana 454 novooboljelih

Prošle sedmice, od ponedjeljka do četvrtka, u Banjaluci je registrovano 454 novopozitivnih na Sars-Kov-2 virus. U tom periodu u ARI ambulantama i kovid ambulantama u Docu pregledano je 1.463 pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija. Od toga, pedijatri su pregledali 287 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta s respiratornim simptomima i povišenom temperaturom.

U ARI ambulantama i u Higijensko-epidemiološkoj službi za četiri dana uzeto je 823 uzorka brisa za analizu na prisustvo virusa. Svi ovi građani su telefonskim putem obaviješteni o rezultatima testiranja. U istom periodu, Služba transporta prevezla je 85 pacijenata oboljelih od kovid-19 bolesti, od mjesta stanovanja do UKC zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Za četiri dana Služba hitne medicinske pomoći obavila je ukupno 95 intervencija na terenu.

HES je imala 476 telefonskih razgovora s novopozitivnim pacijentima. Takođe, timovi porodične medicine svakodnevno obavljaju telefonske razgovore i nadzor nad 1.074 osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji i koje su aktivno pozitivne na virus korona.

Kovid ambulanta

U kovid ambulantama u naselju Dolac pregledaju se pacijenti pozitivni na virus korona kojima je potrebna primarna zdravstvena usluga. U kovid ambulantama pacijente obavezno naručuju timovi porodične medicine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Klinički kriterijiumi za zakazivanje su: pogoršanje kliničke slike kod pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija virusom korona ili potreba za uslugama iz oblasti ginekologije, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i Odjeljenja za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku.

Za tri radna dana u novootvorenim kovid ambulantama pregledano je 116 pacijenata koji su imali pogoršanje kliničke slike.

Radno vrijeme ovih ambulanti je od osam do 16 časova svakim danom uz pauzu od 11.30 do 12.30, kada se obavlja dezinfekcija prostora.

Zubarske usluge pacijenti pozitivni na virus mogu dobiti u stomatološkoj kovid ambulanti u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“. Pacijenti se za stomatološke usluge mogu naručiti na brojeve telefona 051/247 362 i 065/ 357 638, uz prethodnu konsultaciju sa stomatologom.