Biznis

Pad cijena u svijetu POJEFTINILO GORIVO u Hrvatskoj, ali ne i u BiH i Srbiji

Nastavak pada cijene barela sirove nafte na svjetskim tržištima, koje je na američkoj berzi pala sa 75 na 62 dolara po barelu u posljednjih mjesec dana, dovela je do smanjenja cijena u Hrvatskoj, ali ne i u BiH i Srbiji.

Pad cijena u svijetu POJEFTINILO GORIVO u Hrvatskoj, ali ne i u BiH i Srbiji
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Naime, cijene litre benzina u Hrvatskoj danas su, drugu sedmicu uzastopno, pale prosječno za 13 lipa (oko 3,5 feninga), dizela za tri lipe, a autogasa za osam lipa.

Pad je, naravno, neznatan, ali sa psihološkog gledišta, značajan.

Za tržište Hrvatske karakteristično je da je drugi put u istoriji na pumpama dizel skuplji od benzina. Prvi put se to desilo 2008. godine.

I dok naftaši u Hrvatskoj reaguju na pomjeranja na svjetskom tržištu, u BiH se ne obaziru kada cijene padaju, ali su zato efikasni u suprotnom slučaju.

S obzirom da su prognoze do kraja godine pesimistične, pri čemu neki analitičari predviđaju i cijenu od 90 dolara po barelu, realno je očekivati probijanje psihološke granice od 2,5 KM.

Slično je u Srbiji. Cijena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji već duže ide naviše pa je sada litar skuplji više od 10 odsto nego na početku godine.

Promjene berzanskih kotacija se brže ili sporije, što zavisi i od drugih tržišnih kretanja, uvijek odraze na cijenu goriva u Srbiji. Dakle, ako se nastavi trend pada cijene nafte, to će se svakako uticati i na cijenu goriva u Srbiji. Ipak, u pitanju je uvijek uticaj sa zadrškom pa je, recimo, cijena sirove nafte iz dana u dan počela da raste 15. avgusta, a gorivo u Srbiji je značajnije poskupilo mjesec kasnije, polovinom septembra – rekao je za Dnevnik sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.