Biznis

PAD KREDITNIH AKTIVNOSTI Banke u BiH za dva mjeseca plasirale građanima samo 190 miliona KM

Pandemija novog korona virusa loše je uticala na kreditiranje stanovništva, pa je tako u aprilu i maju ove godine u BiH svega 190 miliona maraka novih nenamjenskih i stambenih kredita sa rokom dospijeća dužim od godinu dana.

PAD KREDITNIH AKTIVNOSTI Banke u BiH za dva mjeseca plasirale građanima samo 190 miliona KM
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To je, kako je za Srpskainfo rečeno u Centralnoj banci BiH, svega 41 odsto plasiranog iznosa u aprilu i maju prošle godine.

– Ovakav pad novoplasiranih dugoročnih kredita nije bio neočekivan, jer je neizvesnost u pogledu trajanja vanrednog i stanja prirodne nesreće usljed pandemije, a samim tim i izvora prihoda stanovništva, bila velika – objašnjavaju u Centralnoj banci.

Sa ponovnim pokretanjem ekonomske aktivnosti u zemlji, ali i uvođenjem moratorija na otplatu kredita, uz zajednički dogovor banaka i njihovih klijenata, situacija se poboljšala u šestom mjesecu.

Pročitajte još

– U junu je plasirano oko 83 odsto iznosa novoodobrenih nenamjenskih i stambenih dugoročnih kredita stanovništvu od iznosa iz juna prethodne godine. Samim tim, trend pada stanja ukupnih kredita stanovništvu je zaustavljen u junu, a u odnosu na februar, krediti stanovništvu su niži za svega 0,4 odsto – navode u CBBiH.

Krediti stanovništvu u martu su iznosili nešto više od 9,9 milijardi konvertibilnih maraka, a na kraju jula nešto više od 9,8 milijardi KM.