Svijet

Pahor pred dolazak u BiH "EU mora uključiti zapadni Balkan"

Predsjednik Slovenije Borut Pahor smatra da je proširenje EU na zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje.

Pahor pred dolazak u BiH "EU mora uključiti zapadni Balkan"
FOTO: ROK GOLOB MUSIC/YOUTUBE

Snažno zagovaram proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana – riječ je o geopolitičkom pitanju koje je izuzetno važno. Naravno, zemlje koje teže da postanu članice EU moraju da obave svoj dio posla, a ja lično podstičem svoje kolege iz EU da ispune svoj dio – rekao je Pahor, koji sutra dolazi u posjetu BiH.

On je potvrdio da Slovenija nudi BiH političku podršku i konkretnu tehničku pomoć na putu približavanja EU.

Prema njegovim riječima, na sutrašnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH biće razgovarano o regionalnoj saradnji, prije svega o pripremama za inicijativu Brdo-Brioni proces, sastanku koji bi trebalo da bude održan početkom aprila, odnosno kada to epidemiološka situacija dozvoli.

Pročitajte još

– Očekujem da ćemo razgovarati o suočavanju sa pandemijom virusa korona i oporavku koji svi moramo iskoristiti za prelazak na održivi razvoj, a biće riječi i o drugim izazovoima sa kojima se suočavaju obje zemlje, uključujući i ilegalne imigracije – rekao je Pahor za “Dnevni avaz”.

Pahor će tokom posjete Sarajevu posjetiti i pripadnike Vojske Slovenije koji djeluju u okviru operacije Eufora ALTEA i NATO komande u BiH.

On je naglasio da BiH i Slovenija imaju odlične odnose i razvijenu ekonomsku saradnju.

Prema njegovim riječima, neka od otvorenih bilateralnih pitanja odnose se na status ITF-a, institucije koja više od 20 godina pomaže u uklanjanju mina, kao i na neka pitanja sukcesije.