Biznis

PALA CIJENA NAFTE Kolaps banke Silicijumske doline unio turbulencije na tržištu

Cijena nafte u Londonu pala je ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline koji je unio dodatne turbulencije na tržištima energenata.

nafta
FOTO: SHUTTERSTOCK

Blumberg navodi da američke vlasti žure da ojačaju povjerenje u bankarski sistem i spriječe da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sljedeće nedjelje zbog postojećih turbulencija.

– Rizik od recesije u SAD je povećan zbog ovih dešavanja – rekao je šef robne strategije u Sako Bank Ole Hansen.

Pročitajte još

Mnogi ananlitičari tržišta su još uvijek optimistični u pogledu dugoročnih izgleda, a saudijska naftna kompanija Aramko predviđa da će potrošnja vjerovatno dostići rekord od 102 miliona barela dnevno do kraja 2023.

Trgovci su su ulagali veliki novac u osiguranje, uz minimalne opcije zarade, jer je kolaps SVB naveo mnoge da se zaštite od rizika od pada cijene nafte.

Mjesečni izvještaji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energiju, koji bi trebalo da budu objavljeni ove nedjelje, će dati više naznaka o izgledima za ponudu i potražnju nafte, prenosi agencija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije