Biznis

Pametni i realni načini: Ušteda novca je VELIKI IZAZOV za mnoge građane, ovo su savjetu koji zaista funkcionišu

Ušteda novca u današnjoj ekonomiji može zvučati kao težak izazov, ali uz prave savjete to je ostvarivo.

VADJENJE NOVCA IZ NOVČANIKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Bilo da vam je potrebna pomoć u diversifikaciji prihoda, smanjenju troškova ili povećanju ušteđevine, postoje načini da postignete svoje finansijske ciljeve.

Pametni i realni načini da uštedite novac.

Ovaj članak pokriva 15 najboljih savjeta za uštedu novca koji vas neće razočarati.

1. Pratite svoje troškove

Prvi korak ka uštedi više novca je poznavanje vaših potrošačkih navika. Pratite svaki dolar koji potrošite tokom mjeseca i kategorizujte ga na osnovu vrste troškova.

Kada saznate koliko trošite u svakoj kategoriji potrošnje, biće lako identifikovati oblasti za poboljšanje.

2. Kreirajte budžet

Teško je izbjeći prekomjernu potrošnju bez odgovarajućeg budžeta. Dakle, morate početi da planirate svoj prihod da biste izbjegli prekomjernu potrošnju i povećali svoju ušteđevinu.

Uobičajeno pravilo budžetiranja je pravilo 50-30-20, gdje polovinu svog prihoda dodjeljujete potrebama, 30% željama i 20% svojoj ušteđevini. Međutim, možete početi sa nižom stopom štednje ili postaviti određeni iznos štednje kao svoj cilj.

3. Isključite nepotrebnu potrošnju

Izbjegavajte rasipanje novca na proizvode ili usluge koji ne pružaju nikakvu ili veliku vrijednost vašem svakodnevnom životu.

Na primjer, ako ste pretplaćeni na nepotrebno skup paket za mobilni telefon ili često večerate van kuće, razmislite o istraživanju jeftinijih alternativa za dodjelu više sredstava za stvari koje su zaista važne.

4. Postavite sebi ciljeve

Pronalaženje motivacije ili praćenje vašeg napretka na putu za uštedu novca može biti teško bez navođenja vaših ciljeva. Zato je ključno da znate svoje kratkoročne i dugoročne finansijske ciljeve.

Prilikom postavljanja ciljeva, toplo preporučujem korišćenje SMART modela, jer je to jednostavan šablon za strukturiranje ciljeva.

5. Podesite automatski štedni račun

Da biste uvijek zapamtili da odvojite novac za svoju štednju, automatizujte prenos sredstava na svoj štedni račun. Većina velikih bankarskih institucija već nudi automatske direktne depozite, tako da ne biste trebali imati problema sa postavljanjem.

6. Otkažite nepotrebne pretplate

Neka vam postane navika da redovno provjeravate svoje pretplate i otkazujete one koje niste koristili posljednjih nekoliko mjeseci. Otkazivanje neiskorišćenih pretplata može vam uštedite novac bez mnogo žrtvovanja, a ako ikada ponovo poželite da se pretplatite na istu uslugu, to uvijek možete lako da uradite za nekoliko minuta.

7. Otplatite dug što je prije moguće

Što duže treba da otplatite dug, više novca ćete staviti u džepove banaka umjesto ušteđevine. Razmislite o korišćenju strategija za otplatu duga kao što je metoda Avalanče ili Snovbol da biste se oslobodili dugova što je prije moguće.

8. Uštedite svaki neočekivani prihod

Vaš budžet, koji obično koristi samo vaš redovni prihod, već bi trebao biti dovoljan da pokrije vaše potrebe i želje. Dakle, kad god dođete do neočekivanih prihoda, kao što su novčani pokloni od prijatelja ili dodatna zarada od sporednih gužvi, razmislite o tome da ih dodijelite da biste ojačali svoju štednju.

9. Kupujte generičke brendove

Češće nego ne, generički artikli u prodavnicama su jednako dobri kao i oni poznatih brendova. Uz adekvatna istraživanja, možete pronaći artikle bez brenda koji su jednako zdravi i ukusni kao i vaši brendirani proizvodi, ali po znatno nižoj cijeni.

10. Spakuj svoj ručak

Ručak napolju može biti zgodan, ali je daleko od ekonomičnog izbora. Dakle, spakujte svoj ručak što je više moguće kako biste dodatno smanjili troškove hrane. Ako je potrebno vrijeme, priprema obroka vam omogućava da pripremite više ručkova u jednoj sesiji.

11. Prodajte sve što vam nije potrebno

Prodajte stvari koje vam više nisu potrebne da biste raspršili svoj dom i zaradite dodatni novac. Možete da organizujete garažne rasprodaje ili da navedete svoje polovne stvari na mreži na platformama kao što su Fejsbuk Marketplejs ili IBaj.

12. Koristite aplikacije za povraćaj novca

Aplikacije za povrat novca mogu vam pomoći da uštedite novac, a mnoge se automatski integrišu sa vašim debitnim ili kreditnim karticama. Dakle, možete imati koristi od njihovih novčanih nagrada samo jednom podešavanjem aplikacije.

13. Izbjegavajte impulsne kupovine

Jedna od najvećih finansijskih grešaka koje možete da napravite je trošenje novca na stvari ili usluge koje ne želite ili ne trebate. Prije nego što odlučite da nešto kupite, odlična je navika da prvo sačekate nekoliko dana.

Pročitajte još

Uzmite ovaj period hlađenja da istražite proizvod i pažljivo razmislite da li se isplati potrošiti na njega.

14. Smanjite svoje kućne račune

Računi za domaćinstvo su neizbježni, ali možete smanjiti svoje mjesečne izdatke kao i mnoge druge troškove.

Razmislite o traženju jeftinijih alternativa za periodične račune, kao što je pretplata na Internet ili kablovsku. One koje se naplaćuju na osnovu potrošnje, s druge strane, treba proaktivno koristiti što je manje moguće.

15. Koristite sistem budžetiranja gotovinske koverte

Sistem budžetiranja gotovinske koverte je jedan od najboljih načina da se izbjegne prekomjerna potrošnja i uštedi više novca. To fizički ograničava koliko novca možete potrošiti na određene kategorije potrošnje.

Tradicionalni pristup ove metode budžetiranja zahtjeva da koristite fizičku gotovinu i koverte, ali mnoge aplikacije, uključujući INAB, sada vam omogućavaju da imitirate ovaj sistem digitalno, prenosi Forbs.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu