Biznis

PANDEMIJA POVEĆAVA DUG Zaduženje Srpske oko 5,4 milijardi KM

Ukupan dug Republike Srpske, po posljednjim dostupnim podacima Ministarstva finansija RS, iznosi nešto manje od 5,5 milijardi KM.

PANDEMIJA POVEĆAVA DUG Zaduženje Srpske oko 5,4 milijardi KM
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Podatak se odnosi na kraj prvog tromesečja, a na spoljnji dug se odnosi oko 3,4 milijarde KM, dok je unutrašnji dug oko 2,1 milijardi maraka.

– Prema konačnim podacima, 31. marta ukupan dug Republike  Srpske, koji podliježe zakonskom ograničenju, iznosi oko 5,4 milijardi KM, odnosno 49,68 odsto BDP, dok javni  dug koji podliježe  zakonskom ograničenju iznosi 39,04 odsto BDP – navode u Ministarstvu finansija RS.

Neposredno poslije ovog presjeka stanja, u Republici Srpskoj povećan je dodatno spoljni dug zbog zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda. Podsjećamo, MMF je u aprilu Bosni i Hercegovini odobrio oko 333 miliona evra iz tzv. Instrumenta brzog finansiranja za borbu protiv pandemije korona virusa i saniranje ekonomskih posljedica.

Pročitajte još

Od ukupnog novca, 61,5 odsto otišlo je za Federaciju BiH, sa njenih deset kantona, 37,5 odsto Republici Srpskoj, a jedan odsto Brčko distriktu. Dug otplaćuju entiteti i Brčko distrikt.

 – Budžet Republike Srpske bi s finansiranjem odnosno zaduživanjem trebalo da bude likvidan i da se izimiruju sve obaveze – ocjenjuje Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

To ne znači, kako kaže, da pada prihoda neće biti.

– Biće, to je nesporno, ali će biti povećano finansiranje od MMF, krediti i slično. Javni dug će da poraste. Ako do kraja godine ne bude bitnijih promena u pandemijskom smislu i ako ekonomska aktivnost ostane u ovom ritmu, onda bi pad BDP trebao biti oko pet odsto – ocjenjuje Krajišnik.

On smatra da će naredne godine, ako porastu i ekonomske aktivnosti zemalja s kojima blisko sarađujemo, i kod nas doći do oporavka i blagog rasta.