Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PAO DOGOVOR DVIJE OPŠTINE Niču luksuzna naselja u Ivanici, a nemaju vodu i ambulantu

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Stanovnici Ivanice, mjesta na putu Trebinje – Dubrovnik, koje je do devedesetih godina prošlog vijeka pripadalo trebinjskoj, a nakon Dejtonskog sporazuma opštini Ravno u Federaciji BiH, još nema vodovodnu mrežu, a problem je i kad zatreba hitna medicinska pomoć ili usluge drugih interventnih službi.

Ovo mjesto koje naseljavaju srpski povratnici i na čijem su ulazu iz pravca Trebinja proteklih godina nikle luksuzne turističke vile, od Trebinja je udaljeno 20-ak kilometara, a od Ravnog, gdje administrativno pripada, tri puta više.

Kad dobiju poziv ekipe trebinjske hitne pomoći dolaze u Ivanicu, iako to nije njihova nadležnost, pošto je iz Ravnog, odakle bi ljekari trebali dolaziti, mnogo teže i dalje.

Prvi ljudi Trebinja i Ravnog, Mirko Ćurić i Andrija Šimunović, potpisali su sporazum o saradnji i provođenju projekata od opšteg interesa.

Gradonačelnik Trebinja je rekao da se radi o okvirnom sporazumu na osnovu koga će javne ustanove i trebinjska preduzeća moći sarađivati s firmama u opštini Ravno.

– U predhodnom periodu naše službe su reagovale na području Ivanice, hitna pomoć, civilna zaštita, vatrogasci, pa je bilo neophodno potpisati sporazum. Ubuduće očekujemo i ozbiljnije projekte koje ćemo moći realizovati nakon ovog sporazuma. To su projekti komunalnih usluga, odvoza smeća, vodovodne mreže. Potrebe su evidentne; građani već godinama traže da se nešto reguliše, a sada je na stručnjacima da utvde kako se ovi planovi mogu ostvariti – istakao je Ćurić.

Načelnik Ravnog Andrija Šimunović je naveo da se dosta poslova do sada realizovalo, ali da su sporazumom između dvije susjedne lokalne zajednice stvoreni osnovi i za još neke druge aktivnosti za dobrobit građana.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

– Geografski posmatrano, pozicija Ravnog i Trebinja je takva da se saobraćaj prepliće, naselja su jako blizu i povezana. Život u tim mjestima, gdje je potrebna infrastruktura, voda, putevi, kao i protivpožarna zaštita i hitna pomoć, ovim sporazumom biće olakšan i na korist obje zajednice – ocijenio je Šimunović.

On je naveo da je neophodno uložiti dodatne napore da bude otvorena i zdravstena ambulanta na Ivanici.

– Trenutno su problem finansije za stalnu ambulantu; bilo je nekih obećanja koja nisu realizovana. Stanovnici Ivanice kod ljekara odlaze u Trebinje, Ravno ili Dubrovnik, ali je neophodno da se u naselju koje se najbrže urbanizuje otvori ambulanta. Nažalost, imali smo i dva smrtna ishoda u saobraćajnim nesrećama gdje se pokazalo nepostojanje sistema, jer je u takvim situacijama neophodno najbrže moguće ukazati pomoć – upozorava načelnik Ravnog.

Okvirnim sporazumom je regulisano da troškove za zdravstvene usluge koje na području Ravnog bude pružala trebinjska hitna pomoć refundira ova opština u Federaciji BiH.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Snežana Misita iz Ivanice kaže da je veoma teško živjeti bez ambulante, a frekvencija saobraćaja je znatno veća zbog graničnog prelaza prema Dubrovniku.

– Bilo je i smrtnih slučajeva. Niko ne garantuje da se to ne bi dogodilo i da smo imali ambulantu na Ivanici, ali dok hitna dođe iz Trebinja treba joj vremena – navodi ona.

Potpredsjednik opštinskog vijeća Ravno, Pero Sredanović, smatra da je najprioritetniji infrastrukturni projekat vodovodna mreža.

– Sve je važno za stanovnike Ivanice, ali vodosnabdijevanje treba riješiti u što kraćem roku. Postoji dobro raspoloženje sa obje strane, a stekli su se i neki uslovi da bi se voda mogla dovesti iz Trebinja – navodi on.

Hitna interveniše i u Crnoj Gori

Trebinjska hitna pomoć, osim što interveniše na području Ivanice u Federaciji BiH, po pozivu je prelazila i državnu granicu i odlazila u selo Nudo u Crnoj Gori, koje je znatno bliže Trebinju nego opštini Nikšić, gdje pripada.

Kažu da iz etičkih i moralnih razloga ne mogu odbiti hitan poziv.

Ivanica je nekad imala ambulantu, koja već godinama ne radi zbog, kako je objašnjeno, nedovoljnog broja stanovnika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO