Biznis

PAO VOL STRIT Svjetske berze u minusu, ulagače plaši inflacija, cijene energenata u poremećaju

Berzovni indeksi na Vol Stritu pali su u ponedjeljak, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone obava poslovnih izvještaja kompanija za treće tromjesečje.

PAO VOL STRIT Svjetske berze u minusu, ulagače plaši inflacija, cijene energenata u poremećaju
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0,72 posto, na 34.496 bodova, S&P 500 je pao 0,69 posto, na 4.361 bod, dok je Nasdaq indeks otišao dolje 0,64 posto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, ali su u drugom dijelu trgovanja izgubili te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, kako prenosi Hina, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom finansijskog izvještaja JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još

Trebalo bi, kada je riječ o zaradama, da i ovaj kvartal bude “snažan”, ali se ulagači plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u lancima nabavke povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

– Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u sistemu nabavke mogli su da utiču na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge – rekao je Tim Griski, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

– Ako ste veća kompanija, možete ublažiti mnoge od tih problema. Poslovodstva su vrlo odgovorna prema svom proračunu i ne žrtvuju marže – rekao je Kristofer Harvi, direktor u firmi Wells Fargo Securities i dodao da je potražnja i dalje snažna.

A na većini evropskih berzi cijene dionica juče su porasle, prenosi Kurir.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 7.146 bodova, a francuski CAC 0,16 posto, na 6.570 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 15.199 bodova, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije