Hronika

PAO ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA Novac podizao na ime fiktivnih računa, oštetio firmu za skoro 1,3 miliona KM

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu i Poreskom upravom iz Čačka, uhapsili su D.S. (1970) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

PAO ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA Novac podizao na ime fiktivnih računa, oštetio firmu za skoro 1,3 miliona KM
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Sumnja se da je D.S, kao odgovorna osoba firme “SD Trans”, tokom 2018. i 2019. godine u više navrata podizao novac sa računa ove firme kako bi izazvao blokadu tekućeg računa i onemogućio povjerioce da naplate svoja potraživanja, prenosi Blic.

On je, kako se sumnja, novac podizao na ime fiktivno sačinjenih računa izdatih od jedne firme za usluge točenja i preuzimanja goriva koje nije izvršeno.

Na ovaj način on je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, a povjerioce oštetio za 77.585.074 dinara (oko 1.292.122 KM).

Takođe, osumnjičeni je umanjio porez na dobit pravnih lica i porez na prihod od kapitala za 2018. i 2019. godinu za firmu “SD Trans” čime je oštetio budžet Republike Srbije za 25.329.234 dinara (oko 421.839 KM)

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.