Svijet

Papa Franjo u Budimpešti: Poručio Mađarima da ne zatvaraju vrata strancima i migrantima

Papa Franjo predvodio je danas u Budimpešti veliku misu na otvorenom, u kojoj je pozvao Mađare da ne zatvaraju vrata migrantima i onima koji su ''stranci ili drugačiji od nas'', kao odgovor na antimigrantsku politiku nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Papa Franjo
FOTO: MASSIMO PERCOSSI/EPA

Rastući nacionalizam u Evropi

Po različitim procjenama, na trgu i oko zgrade parlamenta u glavnom gradu Mađarske okupilo se između 50.000 i 80.000 ljudi kako bi vidjeli Papu posljednjeg dana njegove posjete Mađarskoj.

Papa Franjo je ponovno govorio o temi koju je otvorio prvog dana posjete u petak, kada je upozorio na opasnost od rastućeg nacionalizma u Evropi, ali ju je stavio u kontekst Jevanđelja objasnivši kako su zatvorena vrata u suprotnosti sa Isusovim učenjem.

Pročitajte još

Mađarski populistički premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, sebe vidi kao zaštitnika hrišćanskih vrijednosti.

Rekao je da neće dopustiti da se Mađarska pretvori u ”zemlju migranata”, kao što su, kako tvrdi, postale druge evropske zemlje, te su sada neprepoznatljive autohtonom stanovništvu.

“Migranti koji bježe od siromaštva treba da budu dobrodošli”

U svojoj propovijedi, 86-godišnji papa Franjo rekao je da ako Mađari žele slijediti Isusa, moraju izbjegavati “zatvorena vrata našeg individualizma u društvu sve veće izolacije; zatvorena vrata naše ravnodušnosti prema neprivilegovanima i onima koji pate; vrata koja zatvaramo prema onima koji su stranci ili drugačiji od nas, prema migrantima ili siromašnima”.

Papa Franjo vjeruje da migranti koji bježe od siromaštva trebaju biti dobrodošli i integrisani u društvo jer mogu kulturno obogatiti zemlje domaćine i povećati evropsko stanovništvo koje se smanjuje.

On smatra da bi migrante, iako uvažava da države imaju pravo štititi svoje granice, trebalo rasporediti po cijeloj Evropskoj uniji, prenosi Avaz. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije