Politika

PAPAK ILI UPORNI OPOZICIONAR Otvoreni rat Jelene Trivić i vrha PDP zbog prelaska Dončića u Narodni front

"Preletač, izdajnik, čovjek bez časti, koji prodaje vjeru za večeru", samo su neke od riječi kojima su čelnici PDP, predvođeni predsjednikom Branislavom Borenovićem, reagovali na odluku njihovog dojučerašnjeg partijskog druga Radislava Dončića da pređe u Narodni front Jelene Trivić.

Jelena Trivić i Radislav Dončić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prelazak brojnih PDP-ovaca, pa i čitavih opštinskih odbora u NF, traje već danima, ali je tek transfer poslanika Dončića pokrenuo lavinu teških riječi.

Podsjećamo, prva reakcija Branislava Borenovića na Trivićkinu odluku da krene svojim putem i osnuje novu partiju bila je prilično pomirljiva.

– Želim sreću svima koji pomažu rušenju režima – rekao je Borenović prije samo 20-ak dana.

Druga “ploča”

Danas, druga priča. Zbog čega s lideri PDP posegnuli za teškim riječima i još težim optužbama, uključujući i aluzije da je u pitanju novac?

Da li je zaista PDP, kako pišu neki mediji, “mnogo toga progutao” da bi Dončiću, koji je godinama bio odbornik ove partije u Gradiški, omogućio da se izbori za poslanički mandat? Je li zaista u pitanju situacija koju pojedini u PDP opisuju kao “zabijanje noža u leđa”?

Ili su se u vrhu jedne od vodećih opozicionih partija uplašili dalje erozije članstva i masovnog pridruživanja novoj stranci Jelene Trivić? Kakvu ulogu u svemu tome igra famozna “simbioza” jednog od lidera PDP, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, s Miloradom Dodikom i vlastima na nivou Republike Srpske?

Od aktera ove priče nismo uspjeli dobiti komentar. I Radislav Dončić i Jelena Trivić su danima nedostupni za novinare.

Sa javnošću komuniciraju preko društvenih mreža. Tako je Dončić objavio da je prešao u NF, nakon 23 godine u PDP-u, i da mu je to bila jedna od najtežih odluka.

Rat preko Fejsbuka

Jelena Trivić se na svom zvaničnom Fejsbuk profilu prvo pohvalila pojačanjem, uz napomenu da je Dončić “sve vrijeme bio iskreni opozicionar” i da je “iznio ogroman teret tokom prethodnih izbora”.

Na prozivke iz PDP o navodnoj izdaji i “papkarenju” Trivićeva je oštro odgovorila, opet preko Fejsbuka.

– Godinu i više ćutite na simbiozu, a sada vam smeta Radislav Dončić. Znate li vi šta je papak?! Kad neko pređe u vlast za poziciju i sinekuru! Za koju privilegiju je Radislav Dončić prešao u Narodni front? Nikakvu – poručila je Trivićeva.

Nije propustila priliku ni da podsjeti da su neki PDP-ovci prešli u drugi tabor, blizak vladajućoj strukturi.

– Kako niste galamili kada su vam mandate odnosili mnogi drugi koji su odlazili u vlast, a sada vam smeta Narodni front? Otkud vam pravo da govorite o novcima?! Otkud vam pravo da nakon svega bilo kome držite lekcije – poručila je Jelena Trivić.

Pročitajte još

Otvoreno protiv Petrovića

Novinar i kolumnista Miljan Kovač, koji dobro poznaje prilike u ovoj partiji, kaže da gužva koja se podigla nakon Dončićevog prelaska u Narodni front najbolje oslikava stanje u PDP-u otkako je na čelu stranke Borenović.

I Kovač smatra da je indikativno što je Borenović oštro reagovao na prelazak Dončića u drugu opozicionu stranku, dok nije previše dizao glas protiv onih koji su otvoreno stajali uz SNSD i uz Milorada Dodika, kojeg Borenović “navodno ruši”.

– Upravo Borenović je do prije nekoliko mjeseci Jelenu Trivić promovisao kao najbolje rješenje za Republiku Srpsku, a sad tvrdi da su oni koji prelaze kod Trivićeve izdajnici, papci i maltene plaćenici – kaže Kovač za Srpskainfo.

Istovremeno, navodi on, javna je tajna da u vrhu PDP postoje ljudi koji već godinama zagovaraju koaliciju s Dodikovim SNSD.

– Eto, nedavno smo imali situaciju u Bijeljini, gdje su odbornici PDP podržavali opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koji je jedan od vodećih opozicionara u Srpskoj. Borenović je ćutao, nije im rekao da su izdajnici – podsjeća Kovač.

⛔️Na snimku odbornik PDP-a, odnosno opozicionar, koji javno podržava opoziv gradonačelnika Bijeljine‼️⛔️Da li se već nadziru preletači⁉️⛔️Šta na sve ovo kaže gospodin Borenović⁉️Šta na sve ovo kaže Jelena Trivić, odnosno Draško Stanivuković⁉️

Posted by Borba Za Pravdu on Wednesday, January 18, 2023

Strah od osipanja članstva

On smatra da se Borenović uplašio osipanja članstva, koje bi za PDP moglo biti pogubno, te tvrdi da se u posljednje vrijeme značajno promijenio Borenovićev odnos prema Drašku Stanivukoviću i prema onome što se u javnosti već uvriježilo kao simbioza.

– Nikakva opravdanja i objašnjenja ne mogu sakriti da je došlo do drastičnog približavanja gradonačelnika Banjaluke i njegovih najbližih saradnika ka republičkoj vlasti na čelu s Dodikom. To više nije samo retoričko nego i praktično približavanje, što možemo vidjeti i u svemu što je u vezi s famoznim Srpska openom – kaže Kovač.

Miljan Kovač
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da je građanima sve teže “uočiti razliku” između Dodika i Stanivukovića, što djeluje frustrirajuće, jer je Stanivuković većinu glasova na izborima dobio kao “onaj koji će srušiti Dodika”.

Sve to je, smatra Kovač, dovelo je do razočarenja među članstvom PDP, koje želi da djeluje opoziciono, pogotovo nakon sve glasnijih priča da bi Stanivuković mogao preuzeti stranku.

– Kad je u pitanju Dončićev prelazak u Narodni front, spominjanje novaca je krajnje paradoksalno. Da je Dončiću bilo do novca siguran sam da bi Dodik imao daleko bolju ponudu nego neka opoziciona stranka koja se tek osniva – zaključuje Miljan Kovač.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije