Gradovi

PAPRIKA NOVI BREND HERCEGOVINE Sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda u centru Trebinja

Asocijacija za ekonomski razvoj „REDAH“ Mostar i trebinjsko Udruženje građana „Centar za razvoj Hercegovine“, u saradnji sa gradskom upravom organizovalo je danas u Trebinju jednodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda.

PAPRIKA NOVI BREND HERCEGOVINE Sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda u centru Trebinja
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Na sajmu su zadruge, udruženja i poljoprivredni proizvođači izložili i prodavali domaće proizvode.

Danijela Salatić, menadžer klastera “Stara Hercegovina” koji okuplja proizvođače iz Trebinja, Berkovića, Ljubinja, Kalinovika, Bileće, Nevesinja, Istočnog Mostara i Gacka je rekla da se mogu pohvaliti onim što su uradili u posljednjih godinu dana otkako su osnovani.

– Sve što je proizvedeno u Hercegovini se proizvedi na tradicionalan način, a mi nastojimo da kroz klaster i dalje njegujemo, vrednujemo, ali i dopunjujemo proizvodnju nekim novim stvarima. Ovaj projekat se pokazao uspješan i u razvoju proizvodnje  novih kultura koje nismo imali na našem području, kao što je paprika iz Berkovića koju ćemo ove godine i brendirati.  Na Berkovićima je posađeno oko dva miliona struka paprika, očekujemo odličan prinos i trenutno nemamo konkurenata – rekla je Salatić.

Zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić je navela da ova lokalna zajednica podržava ovakve manifestacije, jer je poljoprivreda u strategiji razvoja juga Srpske.

– U Hercegovini su mali posjedi i to je problem, pošto su subvencije u RS takve da najviše koristi imaju proizvođači koji imaju velike poljoprivredne površine. Zatražićemo i izmijene zakona koji se tiču subvencija poljoprivrednih proizvođača, da se posebno regulišu na području Hercegovine gdje su mali posjedi – rekla je Skočajićeva.

Na današnjem sajmu u Trebinju predstavilo se 14 izlagača iz Hercegovine.