Politika

PARAVAN ZA AFERU "KISEONIK" Ivić: Vlast osniva agenciju za lijekove kako bi prikrila svoj kriminal

Šef Kluba poslanika DNS u NSRS i ljekar Duško Ivić poručuje da predloženi zakon o lijekovima, koji će se danas naći pred poslanicima, služi kao paravan vlasti da sakrije kriminal vezan za aferu „Kiseonik“.

PARAVAN ZA AFERU "KISEONIK" Ivić: Vlast osniva agenciju za lijekove kako bi prikrila svoj kriminal
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ivić za Srpskainfo kaže da Dodik i SNSD predlažu samoubilačke poteze za Srpsku, sve u cilju skrivanja afera i kriminala.

– Svjesni su da predloženi zakon o lijekovima, koji uključuje osnivanje agencije za lijekove Srpske, neće u praksi zaživjeti. Podsjetiću da je Agencija za lijekove Republike Srpske postojala do 2008. godine, a onda je u Parlamentu BiH, godinu kasnije, usvojen novi zakon kojim je osnovana Agencija za lijekove BiH, a ova u RS se ugasila. Za tu odluku su tada glasali Dodik, njegov partijski kolega Nikola Špirić i drugi. Dakle, Dodik je direktno podržao osnivanje Agencije za lijekove BiH koju bi sada da ukine – podsjeća Ivić.

Zamajavanje javnosti

Dodaje da se svi zakoni, onako kako se donose, tako i ukidaju. To, kako pojašnjava Ivić, konkretno znači da navedeni zakon, kojim je osnovana Agencija za lijekove BiH, može da ukine jedino Parlament BiH.

– Dakle, NSRS to ne može da ukine, što znači da će današnja posebna sjednica biti još samo jedna u nizu njih na kojima je donesen neki zaključak koji će ostati neispunjeni. Ja bi volio da se osnuje agencija za lijekove RS i svi poslanici bi to voljeli, kao i građani Srpske. Glasaću za to, iako unaprijed znam da je to zamajavanje javnosti i da od toga nema ništa. Želje su jedno, a mogućnosti drugo – ističe Ivić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Navodi da bi za osnivanje agencije prvo trebalo obezbijediti zakonske pretpostavke, kako bi se ona osnovala na zakonit način. Ovako, kako kaže Ivić, agencija će postojati samo na papiru.

O novoj agenciji za lijekove danas bi trebala da raspravlja Narodna skupština RS na posebnoj sjednici na čijem dnevnom redu će se naći dvije tačke.

Dnevni red

Prva je Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona, a druga Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Pročitajte još

Predloženim zakonom o lijekovima uređuju se definicije lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, proizvodnja, ispitivanje i promet lijekova i medicinskih sredstava, kao i uslovi i mjere za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Pored toga, ovim zakonom se osniva agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS. Osim agencije, zakonom je definisano i osnivanje četiri komisije koje će djelovati u sklopu nje.

“Državni neprijatelj”

Stavljanjem ove tačke na dnevni red ostvaruju se prijetnje srpskog člana Predsjedništva i lidera SNSD, Miloarad Dodika, da Agenciju za lijekove BiH protjera iz Srpske nakon što je njenog direktora Aleksandra Zolaka proglasio za “neprijatelja broj jedan Republike”.

O “protjerivanju” Agencije za lijekove BiH Dodik je govorio nedavno, nakon što je Srpsku danima potresala afera „Kiseonik“, za koju je direktno okrivio Zolaka.

– Mi ćemo za 2-3 dana predložiti leks specijalis Narodnoj skupštini, koja će to usvojiti i regulisati pitanje snabdijevanja bolnica. Suština tog zakona jeste da će biti proglašeno nevažećim djelovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na prostoru Republike Srpske i uspostavljen novi sistem. Gospodin Zolak je državni neprijatelj broj jedan Republike Srpske, a od kraja iduće sedmice Agencija za lijekove BiH neće djelovati na prostoru Srpske tako da može da se preseli u Federaciju i nastavi da izmišlja te stvari koje je do sada izmišljao – rekao je nedavno Dodik.

Prihvati notifikacije