Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PARKIRAJU GDJE GOD STIGNU Nedovoljan broj mjesta za automobile u Bijeljini

Regioni
Autor:

Nepropisno parkiranje vozila na mnogim mjestima u Bijeljini je više pravilo nego izuzetak.

Na ovom području registrovano je oko 40.000 motornih i više od 5.000 teretnih vozila i traktora. Broj putničkih i motornih vozila se iz godine u godinu povećava, a saobraćajna infrastruktura ostaje ista.

Sa ovim problemom suočeni su stanari tri zgrade u Ulici majora Dragutina Gavrilovića, u centru Bijeljine. Iako su pisali peticije i obraćali se za pomoć više puta, na njihove molbe nadležni ne reaguju.

Građani Bijeljine godinama upozoravaju na nedovoljan broj parking mjesta, ali i na činjenicu da su pojedina parking mjesta obilježena odmah do pješačkih prelaza, što ugrožava bezbjednost pješaka koji su neuočljivi zbog parkiranih automobila.

Vozači znaju da automobil ne smiju ostaviti tako da ometa saobraćaj, ali mnogi za ovo pravilo ne mare. Automobil se nerijetko parkira na trotoaru i to tako da potpuno blokira propisno ostavljeno vozilo na iscrtanom parkingu, sa opravdanjem da je to samo na 10 ili 15 minuta, dok se ne završi neki posao.

Stevo Mesarević ističe da korištenje parking mjesta ispred svog lokala u Ulici majora Dragutina Gavrilovića plaća 780 maraka godišnje.

-Za dinamiku mog posla nekada moram i desetak puta da odem i da se vratim. I svaki put moje parking mjesto je zauzeto, onda idem u banku ili ordinaciju i tražim vlasnika tog automobila, a najčešći odgovor je „eto me, sad ću“. To je bezobrazluk – kaže Mesarević.

Dodaje i da sve manje ljudi poštuje saobraćajne propise i ignoriše znakove o zabranjenom parkiranju.

U ovoj mjesnoj zajednici ističu da su nemoćni su jer su više puta pisali peticije i obraćali se nadležnima, ali problem nije riješen.

S druge strane, vozači kažu da su na ovakvo parkiranje prinuđeni, jer u blizini nemaju slobodnih parking mjesta.

-Koliko ja znam, samo dva parkinga u gradu imamo i to kod robne kuće i kod autobuske stanice. Kad god moram da nesto kupim ili uplatim, najveća mi je briga gdje ostaviti auto. Nekada se govorilo o izgradnji podzemne ili višespratne garaže, ali takav objekat nikada nije izgrađen. Nekada platimo kaznu ili auto pokupi pauk, ali izbora nemamo – kaže vozač Milorad Modraković.

Vozila koja su stalno parkirana na pješačkoj stazi ometaju i kretanje pješaka, a za grupu pješaka ili dječija kolica su poseban problem.

-Odvodim svako jutro dijete do škole. Upravo zbog toga što su trotoari zakrčeni parkiranim automobilima. Nadležni bi morali da se ugledaju na druge gradove u kojima je to uređeno, jer čini mi se nigdje nije kao kod nas – kaže Bijeljinka Svetlana Đokić.

Investitorima koji nisu mogli da obezbijede dovoljan broj parking, gradska uprava je odobravala gradnju uz plaćanje dodatne takse, pa je nedovoljan broj parking mjesta u novim zgradama više pravilo nego izuzetak. Za ovaj problem komunalne službe nemaju rješenja, a na naša pitanja nisu imali odgovor.

Kazne za neodgovorne vozače

U Policijskoj upravi Bijeljina rečeno nam je da su u prethodnih šest mjeseci zbog nepropisnog parkiranja na ovom mjestu izrečena 33 prekršajna naloga. U bijeljinskom „Komunalcu“ potvrđeno je da je u prošloj godini pauk sa bijeljinskih ulica uklonio 1.252 vozila. Iako je ovo nepopularna mjera, ona ima najviše efekta, pa nadležni najavljuju da će pauk u narednom periodu raditi u dvije, umjesto u jednoj smjeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO