Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PARLAMENT ZASJEDA U PONEDJELJAK Rasprava o rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem je dnevnom redu Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, biće održana u ponedjeljak, 1. juna, odlučio je danas Kolegijum Narodne skupštine.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović najavio je da će sjednica biti održana u zgradi Vlade Republike Srpske, jer sala u Narodnoj skupštini ne odgovara uslovima koje zahtijeva situacija nastala zbog epidemije virusa korona.

– Svim šefovima klubova biće omogućeno da se obrate na početku sjednice – rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma.

U skladu sa Poslovnikom, zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD, DNS, Demosa, SPS, Ujedinjene Srpske, NDP, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

– Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP i SDS pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini – navedeno je u zahtjevu.

Početak sjednice zakazan je za 11 časova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO