Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pašalić: Vlada pomaže HPK Draksenić, postoji realna šansa za prevazilaženje problema

Društvo
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Uvažavajući značaj kompanije “Hemijska prerada kukuruza” a.d. Draksenić kao jednog od značajnijih poslodavaca u Kozarskoj Dubici, kao i vezu sa 500 kooperanata, proizvođača kukuruza, koji direktno zavise od ovog društva, Vlada Republike Srpske će podržati ovo akcionarsko društvo i pomoći u prevazilaženju nagomilanih problema.

Ovo je obećao ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić u pismenom odgovoru poslaniku u Narodnoj skupštini Perici Bundalu, kojeg je zanimalo “ko je odgovoran za propast preduzeća koje u većinskom državnom vlasništvu”.

HPK Draksenić jedan je od značajnijih poslodavaca u Kozarskoj Dubici,  kapaciteta prerade 55.000 tona merkantilnog kukuruza.

Vlasnik većinskog kapitala je Akcijski fond Republike Srpske (68,58 odsto). U preduzeću se od 2002. godine radi doradni posao za poslovnog partnera iz Italije.

– Proizvodnja je pokrenuta 2012, kada su određena kreditna sredstva uložena u proizvodni pogon i opremu, čime je iskorištenost kapaciteta iz godine u godinu bila veća, pa je u 2016. ostvarena rekordna proizvodnja i prerađeno oko 41.000 tona kukuruza – kaže Pašalić.

Problemi za HPK javljaju se u julu 2016, kada se desio državni udar u Turskoj, gdje su izvozili najveće količine proizvoda. Ukidanje kvota u EU dovelo je do, kako kaže ministar Pašalić, tržišnih viškova šećera, a samim tim i do smanjenja njegove cijene.

– Početkom 2017. Turska je ograničila uvoz šećera. Kvota određena za BiH iznosila je 20.000 tona, što je značilo i smanjenje robne razmjene između HPK Draksenić i partnera iz Turske. Najveći problem predstavljala je činjenica da nije postojala definisana procedura za dobijanje izvozne dozvole za izvoz proizvoda u Tursku. To je praktično značilo potpuni prestanak izvoza proizvoda ovog društva u Tursku – navodi Pašalić.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Nakon prestanka rada s partnerima iz Turske proizvodnja je značajno smanjena, a samim tim i prihodi kompanije.

S obzirom na novonastalu situaciju, kompanija je bila prinuđena da plaća samo dio obaveza neophodnih da fabrika radi, a kao posljedica takvog poslovanja, koji je bio jedini mogući način, javlja se nagomilanost dugovanja, koja iznose oko 11 miliona KM.

Poseban teret za cjelokupno poslovanje predstavljaju obaveze iz ranijeg perioda pristigle na naplatu.

– Ipak,postoji realna šansa da se problemi prevaziđu i ovo privredno društvo dovede u poziciju da iz svoje proizvodnje uredno izvršava sve svoje obaveze – tvrdi Pašalić.

Šansa se ogleda u činjenici da je ukinuta kvota za izvoz proizvoda u Tursku. Uprava HPK je odmah po ukidanju kvota obavila nekoliko sastanaka na kojima je utvrđeno interesovanje Turske za proizvode ovog društva, te je postignut dogovor za isporuku određenih količina proizvoda na tržište Turske.

– Partner iz Italije, Sedamil, prekinuo je saradnju sa HPK iz razloga što su investirali u drugu fabriku koja radi za njih. Obustavljena je proizvodnja polovinom maja 2019. i radnici poslani na čekanje, ali je nakon mjesec dana proizvodnja pokrenuta i radnici vraćeni na posao – uvjerava ministar.

Vlada Republike Srpske reagovala je na način da je urađen reprogram obaveza koje kompanija ima prema Poreskoj upravi Republike Srpske i prema Robnim rezervama Republike Srpske – u stečaju. Odobreno im je i isplaćeno 300.000 KM, a obezbijeđene su 2.000 tona kukuruza iz Robnih rezervi Republike Srbije, kako bi fabrika imala dovoljne količine sirovine i kako bi prevazišla probleme u kojima se našla.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO