Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pašić: Pogon “Stranjani” za 10 godina napravio gubitak od 50 miliona KM

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Edin Pašić izjavio je da će pogon “Stranjani” biti zatvoren, jer je u posljednjih desetak godina samo taj pogon zabilježio gubitke u poslovanju od oko 50 miliona KM.

Pašić je za Televiziju N1 pojasnio da će nakon zatvaranja “Stranjana” radnici biti prebačeni u preostala dva pogona ovog rudnika.

Na pitanje hoće li pristati na pregovore sa rudarima, pošto su odlučni da ne izađu iz jame, Pašić je odgovorio da su pregovori trajali 10 godina i da su doveli u poziciju u kojoj se sada svi nalaze.

– Da bismo očekivali drugačije rezultate moramo mijenjati princip rada. Raditi isto, a očekivati promjene, nije moguće – istakao je Pašić.

On je rekao da uprava rudnika neće odustati od zatvaranja “Stranjana” i pored štrajka rudara koji odbijaju da izađu iz tog pogona.

– Ni uprava neće odustati. Idemo do kraja. Sprovodićemo sve mjere u skladu sa zakonom. Mi već danas pravimo odluku o preraspodjeli radnika u preostala dva pogona. Ukoliko se ne jave u skladu sa zakonom i ostavljenim rokom slijedi otkaz ugovora o radu. Nećemo im mi dati otkaz, daće otkaz sami sebi – naveo je Pašić.

Oko sedamdeset rudara pogona “Stranjani” Rudnika mrkog uglja Zenica prenoćilo je u jami i poručilo da će nastaviti protest.

Rudar iz jame “Stranjani” odvezen je danas oko 12.00 časova kolima hitne pomoći zbog problema sa disanjem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO