Društvo

PATRIJARH IRINEJ PORUČUJE „Razgovori o Kosovu neizvjesni, stanje teško“

Patrijarh srpski Irinej izjavio je večeras da su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori Beograda i Prištine neizvjesni i da je stanje na Kosovu i Metohiji veoma teško.

PATRIJARH IRINEJ PORUČUJE „Razgovori o Kosovu neizvjesni, stanje teško“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA

Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rješenje. Tako da je to još problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i vidjećemo kako će to da se završi – rekao je srpski patrijarh, koji je danas razgovarao sa Vučićem.

Irinej, koji je sa Vučićem razmatrao i termin osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru, rekao je da je taj termin određen, ali da je pitanje da li će biti moguće organizovati ga u drugoj polovini oktobra.

– To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsjednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole – rekao je Irinej za portal Nova.rs.

On objašnjava da još ima mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

– Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup – rekao je patrijarh.

Govoreći o reakcijama na njegovu nedavnu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh je naveo da je to oduvijek stav SPC.

– Naš stav je oduvijek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obje strane. Vidjećemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu – istakao je Irinej.