Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Paunović: Srbija do kraja godine dobija strategiju o VJEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Srbija će se do kraja 2019. pridružiti malom broju zemalja u svijetu koje imaju zvaničnu strategiju o vještačkoj inteligenciji, najavio je savjetnik predsjednice Vlade Srbije za IT i preduzetništvo Nenad Paunović i dodao da Srbija mnogo ulaže u razvoj vještačke inteligencije (AI) kao jedne od najvažnijih alatki za rast izvoza u IT industriji.

Paunović je na panelu posvećenom vještačkoj inteligenciji, uoči otvaranja Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, rekao da Srbija ima dugu i jaku tradiciju tehnologija, koja datira iz 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka kada su, kako je rekao, američki naučnici dolazili u Srbiju da uče o robotici.

– Sa unapređennjem interneta i digitalnom ekonomijom naš IKT sektor je iskoristio te mogućnosti i postali smo zemlja izvoznica IT programa sa godišnjom stopom rasta iznad 30 odsto – rekao je Paunović.

Ukazao je na primer kompanije “3lateral”, koja, kako je naveo, koristi vještačku inteligenciju za kreiranje digitalne replike ljudi u video igricama i filmovima ne samo kada je riječ o pokretima već i nevjerovatno preciznim ekspresijama na licu.

Takođe, naveo je i primjer Instituta “Biosens”, koji je u vlasništvu države, koji koristeći vještačku inteligenciju pravi fotografije zemljišta koje pomažu poljoprivrednicima da na najbolji mogući način iskoriste svoje obradive površine.

– Značaj tog projekta je prepoznala EU i biće jedan od 10 izuzetnih evropskih centara, a jedini za digitalnu poljoprivredu – rekao je Paunović i dodao da su u Srbiji i predstavništva velikih kompanija koje zapošljavaju AI i IT inženjere iz Srbije čije se tehnologije primenjuju širom svijeta.

Paunović je podsjetio i da je digitalizacija ključni prioritet Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić i da su u tom smislu postignuti značajni rezultati u oblasti obrazovanja, poboljšanju poslovnog okruženja i direktnoj podršci digitalnim kompanijama i projektima o vještačkoj inteligenciji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO