Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pavić za SRPSKAINFO: Ne tražimo ništa više od onog što nam pripada

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kalendarski gledano, Demokratski narodni savez je postao punoljetan, ali gledajući po rezultatima mi smo odavno sazreli i postali ozbiljna i važna stranka na političkom nebu Republike Srpske, kaže u intervju za Srpskainfo lider DNS-a Marko Pavić.

Prije tačno 18. godina, 17. juna 2000. godine, osnovan je DNS, a na čelo ove partije aktuelni lider Marko Pavić izabran je tri godine kasnije, pa mnogi danas najveće zasluge za uspjehe pripisuju upravo dojučerašnjem gradonačelniku Prijedora.

Kako ocjenjujete rad stranke od trenutka kad ste izabrani za predsjednika?

Bilježimo konstantan rast i to je najvažnije. Nije bilo lako, donijeli smo mnogo važnih odluka, često smo morali da zbijamo redove kako bismo ostvarili naše programske ciljeve. Sad, kad pogledam period iza nas, ne mogu da budem nezadovoljan. Zasluge za rast stranke pripadaju svim našim članovima.

Predstojeći opšti izbori biće pravi test za DNS.

Iako do izbora ima više od tri mjeseca, mi smo spremni i očekujemo dobar rezultat. Primili smo mnogo novih članova i dokazanih političara koji su se opredijelili da kao članovi DNS-a rade na razvoju Republike Srpske. Ovako znatno pojačani očekujemo najbolji izborni rezultat do sad.

Koliko glasova očekujete na oktobarskim izborima?

Uradili smo svoju platformu i naša je procjena da ćemo osvojiti preko 100.000 glasova. Cilj nam je da imamo od 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te dva poslanika u Parlamentu BiH. Ovo je realna procjena, jer smo na prošlim izborima imali 86.000 glasova.

U proteklom periodu često ste isticali nezadovoljstvo nekim stvarima u koaliciji sa SNSD i SP. Da li su nesporazumi prošlost?

Potpisali smo koalicioni sporazum i toga ćemo se pridržavati. Naša želja je da imamo veći uticaj na donošenje odluka unutar koalicije. Mi smo korektan partner i ne tražimo ništa više od onog što nam pripada na osnovu osvojenih glasova na izborima. SNSD-u smo prepustili kandidate za predsjednika Srpske i za člana Predsjedništva BiH. Realno, očekujem ubjedljivu pobjedu naše koalicije na predstojećim izborima. Uostalom, pokazali smo da radimo u interesu građana, i to po svim pitanjima, pa čak i po pitanju migranata, iako Federacija ima daleko veći problem od nas.

Prijeti li BiH i Srpskoj migrantska kriza i kakav je stav DNS po ovom pitanju?

Na osnovu svega što se dešava na terenu stiče se utisak da je BiH opredijeljena da se migranti zadrže ovde. To je nedopustivo, jer bi oni za nekoliko godina dobili državljanstvo što bi dovelo do promjene strukture stanovništva. Ova država nije sposobna da primi migrante, jer zemlja koja još ima kolektivne centre za svoje izbjeglice, u kojoj svaka od lokalnih zajednica ima javne kuhinje za domaće stanovništvo, ne može da bude utočište drugima. BiH je potrebno što prije osloboditi od pritiska migranata.

Zajedništvo nas je održalo

Danas ćete proslaviti 18. rođendan, a kakvu poruku ćete poslati saradnicima i članovima stranke? 

Želim da svima čestitam ovaj jubilej koji nas opominje da i dalje moramo da idemo zajedno ka novim pobjedama. Zajedništvo nas je održalo sve ove godine i samo zajedničkim snagama DNS može još više i bolje. Imamo novi logo, internet portal, a uskoro ćemo izaći i sa novim sloganom za predstojeće izbore. Odluku o tome će da donese Glavni odbor stranke na sjednici koja će 23. juna biti održana u Trebinju.

Napredak na Romaniji

Nedavno ste rekli da najveći izborni ”bum” očekujete na Romaniji.

Tako i sad mislim. Na tom terenu imamo dosta mladih i ambicioznih ljudi koji su došli u DNS i koji su uradili ogroman posao na terenu. Zbog toga očekujemo drastično povećanje broja glasova, i to ne samo na području Istočnog Sarajeva, već i u banjalučkoj, ali i drugim regijama Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO