Politika

PDP JE IZAŠAO, A DNS STALNO IZLAZI IZ VLASTI Da li je Nešićevo napuštanje koalicije KOPIJA Ivanićevog iz 2009.

Samovoljni izlazak jedne partije iz vlasti u Srpskoj i na nivou BiH ne dešava se često. Potez sličan onom DNS od prije nekoliko dana vidjeli smo davno, prije više od 11 godina, a povukla ga je PDP.

PDP JE IZAŠAO, A DNS STALNO IZLAZI IZ VLASTI Da li je Nešićevo napuštanje koalicije KOPIJA Ivanićevog iz 2009.
FOTO: RAS/KOMBO

Mada se u domaćoj politici stvari mijenjaju i pamte na dnevnoj bazi, hroničari će se prisjetiti počeka 2009. kada je PDP, pod tadašnjim rukovodstvom Mladena Ivanića, odlučio da izađe iz koalicije sa SNSD, a time i iz vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Ivanić je već u februaru podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Doma naroda BiH, a zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH, Igor Crnadak i Veselin Poljašević, smijenjeni su u ljeto iste godine. U Vladi RS ministar Boško Tomić prvo je podnio ostavku na mjesto ministra, potom se povukao iz PDP, da bi nekoliko mjeseci kasnije postao ministar ispred SNSD.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da li će tako postupiti i pojedini kadrovi DNS koji se ne budu slagali s odlukom Predsjedništva stranke o istupanju iz kaolicije sa SNSD? To ćemo tek da vidimo, ali je zanimljivo da su i PDP 2009. i DNS 2020. za opravdanje izlaska iz koalicije koristili sličan argument – tražili su ravnopravan tretman u koaliciji i poštovanje, ali ga nisu dobili.

Istina, u oba slučaja se pričalo i priča da su u pozadini sasvim drugi motivi. Lider SNSD Milorad Dodik kasnije je izjavljivao da je Ivanić bio „ucijenjen“ da se povuče zbog tadašnjeg sudskog procesa u vezi sa „Šumama RS“, dok se u slučaju izlaska Nešića sve više priča da je, pored svega rečenog, po srijedi borba za milione i tendere u „Putevima Republike Srpske“.

Da li u potezima PDP i DNS ima sličnosti ili čak dodirnih tačaka? Kako su prošli akteri priče iz 2009, a kako bi mogli da prođu sada? Kako je biti u koaliciji sa SNSD?

Vasić: Bolje je propadati uz vlast

Rajko Vasić, koji je 2009. bio izvršni sekretar SNSD, smatra da u ova dva slučaja sličnosti ima, ali su razlike brojnije. Kako kaže, PDP je izašao kao jak partner, a izašao je odmah uz procjenu da „SNSD neće izdržati sve udare iznutra, izvana i iz Sarajeva“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Rajko Vasić

– DNS je „izlazio“ skoro svakih izbora. On je igrao ulogu Ptice Čekalice. Pa da u pogodnom trenutku grakne. Predugo čekanje i neslaganje s takvom politikom dovelo je do rascjepa. Finale je bilo prije dvije godine, kada su mislili da će SNSD pasti u pojedinačnim kandidaturama. I radili na tome. Najveća razlika je u „dojki“ na koju su vezani PDP i DNS. Jedna je zapadna, druga je beogradska. Nešić i Mandić, neki dan, bez povoda iznose iste ode veselice Vučiću – kaže Vasić za Srpskainfo.

Pročitajte još

Kako kaže, razlika je u i snazi PDP i DNS.

– PDP je hranjen glasačima protiv, razočaranim esdeesovcima i bošnjačkim glasačima. Stoga PDP, nakon izlaska iz vlasti, stabilno tavori, a DNS će nestati. PDP zavisi od toga da li se može očuvati SDS. Ako ne može, neće opstati ni PDP. DNS je u potpuno bezizlaznoj situaciji. DNS nije shvatio da je bolje propadati uz vlast, nego propasti bez vlasti – zaključuje Vasić.

Crnadak: Zagrljaj anakonde

Potpredjsednik PDP Igor Crnadak slaže se da sadašnja situacija podsjeća na 2009, s tim da je razlika u tome što je PDP tada bio do kraja jasan.

– Donijeli smo jednoglasne odluke na Predsjedništvu i Glavnom odboru, a nakon toga funkcioneri PDP su podnijeli ostavke i partija je izašla iz vlasti. Kod DNS ovo za sada izgleda polovično; i dalje su u Vladi RS i Savjetu ministara BiH. Mislim da treba još malo sačekati da vidimo hoće li ići do kraja ili je ovo neki manevar – ocjenjuje Crnadak za Srpskainfo.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Igor Crnadak

Prisjeća se da je u slučaju PDP bio pokušaj totalnog omalovažavanja od strane SNSD.

– Mi smo, na primjer, ponudili na Vladi deset inicijativa i zamolili da se bar dvije prihvate. Njihov odgovor je bio: „Ne može nijedna, ako vam se ne sviđa možete ići“. Pored toga, koalicija sa SNSD je „zagrljaj anakonde“, oni uvijek gledaju kako da vam naprave štetu i da svi oko njih budu na tri-četiri procenta. I u slučaju DNS vidimo da ih SNSD nakon izbora 2018. svakodnevno ponižava, od formiranja Demosa, koji je zapravo ogranak SNSD, pa do drugih kadrovskih nipodaštavanja – objašnjava Crnadak.

Pročitajte još

Priznaje da nije bilo lako otići u opoziciju. Jedan broj ljudi se pokoleba, drugi broj isključivo razmišlja o svojim foteljama i visokim platama.

-Sve to predstavlja udar na partiju. Pokušali su da nas slome, da bukvalno ugase PDP. Ali, nisu uspjeli i vratilo im se kao bumerang. PDP je danas najjači opozicioni glas, s mnogo novih ljudi. Preuzećemo vlast u Banjaluci za 20 dana. Pokazali smo da se u politici može uspjeti i časnom, poštenom borbom, ne odustajući od svojih principa – zaključuje Crnadak.

Topić: Još odškrinuta vrata

I politička analitičarka Tanja Topić nagašava da je PDP 2009. izašao iz vlasti bez povratka, dok u slučaju DNS mnogo toga još nije jasno.

– U ovom mometu te sličnosti nije moguće precizno i jasno utvrditi iz prostog razloga što ovaj izlazak DNS nije završena priča. PDP kada je izašao, oni su izašli. Ali, mi još ne znamo da li je DNS kao stranka potpuno izašao iz koalicije iz razloga što je istekao rok za lokalne odbore da se izjasne, i ništa. Nismo upoznati šta je odluka, iako je Nenad Nešić rekao da će neki odbori biti raspušteni koji odluče da ostanu u velikoj koaliciji. Čini mi se da su već sada ti scenariji različiti. Ovdje su još negdje ostavljena odškrinuta vrata, tako da u ovom trenutku razlaz SNSD i DNS nije konačan – kaže Topićeva za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

Prema njenim riječima, drugačiji su konteksti razlaza PDP i SNSD 2009. godine i DNS i SNSD ovih dana.

– Te 2009. SNSD je bio na vrhuncu moći, ili se ona stalno širila. Sada SNSD nije u toj poziciji da bude apsolutni vladar bez snažnih koalicionih partnera. Oni jesu daleko najjača politička opcija, ali su im preko potrebni koalicioni partneri – zaključuje Topićeva.

„Ako hoće da smjenjuje, neka smjenjuje“

Potpredsjednik DNS Duško Ivić tvrdi da nema nikakve sličnosti sa situacijom od prije 11 godina, jer su „politički programi DNS i PDP potpuno drugačiji“.

– Izlazak DNS iz vlasti je je posljedica različitih koncepata i pristupa pri rješavanju određenih ekonomskih i privrednih situacija u RS. Drugačije gledamo na razvoj Srpske, imamo drugačije puteve. Tu smo se razišli sa SNSD. Naravno, taj problem je od ranije prisutan. Znate da je Rudnik „Ljubija“ bio sporan, kada smo spriječili njegovu privatizaciju. E, onda su oni krenuli dalje u poces, a 2018. je bila ključna. Normalno je da smo se odvojili, zbog budućnosti DNS, ali i zbog mogućnosi da mi kreiramo razvoj RS – priča Ivić za Srpskainfo.

Kaže da bi Predsjedništvo DNS u četvrtak trebalo da se izjasni o stavovima svojih lokalnih odbora o tome s kim žele u koaliciju, Sudeći prema Ivićevom stavu, lokalu će biti dozvoljeno da, kao i do sada, sam bira koalicione partnere.

– Lokalni nivo je sasvim drugačiji od republičke vlasti. Znate da negdje nas podržava SNSD, negdje mi njih, kao što su negdje u koaliciji PDP i SNSD… To nema veze, mi smo na republičkom nivou rekli da smo izašli iz koalicionih odnosa i toga se držimo. Lokalni nivo ćemo vidjeti na Predsjedništvu – kaže Ivić.

Na pitanje da li će onda ministri iz DNS podnijeti ostavke u Vladi RS i u Savjetu ministara BiH, Ivić kaže: „To je do našeg bivšeg koalicionog partnera. Ako hoće da smjenjuje, neka smjenjuje. Ako ne, ministri će raditi po programu DNS.“