Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

PDP, NDP i DNS se približavaju, zapadne diplomate pozitivno gledaju na formiranje trećeg bloka?

Početna Politika
Autor:

Pojedine zapadne diplomate i strani lobisti aktivno rade na formiranju trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj koji bi činili PDP, DNS i NDP, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori otkrivaju da je priča o formiranju „alternativnog“ političkog saveza u Srpskoj, koji ne bi pripadao dvema najvećim koalicijama predvođenih s SNSD i SDS, već mesecima aktuelna u uticajnim međunarodnim krugovima.

– Priča o formiranju trećeg bloka u Srpskoj, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju evropsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije – tvrde naši sagovornici.

Da tvrdnje izvora „EuroBlica“ nisu bez osnova potvrđuje nam potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović, koji je još pre nekoliko meseci najavio mogućnost formiranja novog političkog saveza u RS.

– Očigledno je da postoji potreba za stvaranjem neke nove političke opcije koja bi predstavljala alternativu tzv. levici, koju predvodi SNSD, i desnici na čelu s SDS. Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Verujem da bi ta priča mogla da se realizuje čak i pre izbora, a ako ne tada, onda sigurno posle izbora – kaže Krsmanović.

Politička analitičarka Ivana Marić za „EuroBlic“ kaže da ne veruje u mogućnost skorašnjeg formiranja nekog novog političkog bloka u RS koji bi mogao da se ravnopravno nosi s dve najveće koalicije.

– Ako neko ima nameru da ruši aktuelnu vlast u Srpskoj, ne vidim kako to može da učini formiranjem nekog trećeg bloka umesto da se pravi jedan veliki opozicioni. Mislim da od te priče nema ništa i da su to samo nečije projekcije i želje – kaže Marićeva.

(Euro Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO