Društvo

Pečati u pasošima idu u istoriju: Evropska unija uskoro uvodi nove procedure na granicama, evo šta će to značiti za BiH

Putne isprave će se isključivo skenirati, a standard u Evropi je da svi imaju mašinski čitljive dokumente koji sadrže čip, kaže Dražen Vujica, načelnik Regionalne kancelarije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

pasos bosne i hercegovine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodaje da bi uvođenje novih, automatizovanih evropskih sistema za prijavu putovanja i izdavanje dozvola za putovanja u zemlje EU, trebalo da ubrza protok na granici BiH i Hrvatske, odnosno EU.

Radi se o dugo najavljivanom sistemu za aplikaciju putovanja u zemlje Šengena – ETIAS, te sistemu registracije putnika u EU (EES), koji bi trebali biti paralelno u primjeni od iduće godine.

pasos bosne i hercegovine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Njegova suština je da će građani prije putovanja putem aplikacije popuniti zahtjev za putovanje na određenu destinaciju, unijeti podatke koji se traže formularom, uplatiti naknadu, otprilike sedam eura, nakon čega će se izvršiti odgovarajuće provjere, a potom izdati dozvola koja traje tri godine i isključivo je vezana za putnu ispravu koju posjedujete – kaže Vujica.

Pročitajte još

Drugim sistemom, EES, ukida se obaveza stavljanja pečata u pasoše, već će se putne isprave isključivo skenirati.

Svi podaci bit će pohranjeni u centralnim evropskim evidencijama, pa bi i provjere uglavnom trebale trajati nekoliko minuta.

Time će se, pojašnjava Vujica, izbjeći dosadašnje komplikacije u slučajevima kada graničar zaboravi staviti pečat u pasoš putnika, pa će podaci o broju dana biti precizno evidentirani i u svakom trenutku poznati. Građani BiH u EU mogu boraviti do 90 dana tokom perioda od šest mjeseci, piše Avaz.  

– Svaki proces digitalizacije donosi pozitivne stvari u smislu bržeg i sigurnijeg protoka ljudi i roba, a ovo je sa stanovišta EU korak ka povećanju sigurnosti. BiH sigurno ima najmodernije dokumente i prati sve svjetske standarde u smislu sigurnosti i zaštite dokumenata, identiteta građana i svih drugih stvari – ističe Vujica.  

– U čipu su pohranjeni svi lični podaci, a u digitalnom formatu su fotografija i otisci prsta i ti podaci se čuvaju tri godine od dana prelaska granice – kaže Vujica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu