Politika

Pendeš: Nisam čula da je Tompson otpjevao nešto što nekoga vrijeđa, povike neću komentarisati

Marina Pendeš, ministar odbrane BiH je u Danu uživo osudila uvrijedljive poruke navijača Hrvatske u BiH, ali ukazala kako će ih uvijek biti.

Pendeš: Nisam čula da je Tompson otpjevao nešto što nekoga vrijeđa, povike neću komentarisati
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Smatra da se to desilo u euforiji i da svako mora snositi odgovornost za to. Komentarisala je i jučerašnji nastup Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu, prenosi N1.

Naravno da osuđujem incidente. Ali znate, to je euforija. Smatram da svako od nas mora snositi i imati odgovornost. BiH je država tri konstitutivna naroda, pa i Hrvata. Uvijek će biti incidenata. Ne možete to kontrolisato – rekla je i izrazila mišljenje da politički lideri ne snose odgovornost za tu vrstu incidenata:

– Niko od lidera nikada nije pozvao da se uradi nešto što ne treba uraditi – rekla je Pendeš.

Osvrnula se i na jučerašnji nastup Thompsona prilikom dočeka hrvatskih fudbalera na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, nakon dolaska sa Mundijala u Rusiji rekavši:

– Ne vidim šta je Thompson opjevao nešto što nekoga vrijeđa. Njegove povike neću komentarisati – rekla je ona.

Ona je istakla da nije očekivala da se NATO samit u Briselu bavi BiH.

– Pitanje je dana kada će MAP biti aktiviran. Uvjerena sam da će to biti u 2018. Godini – rekla je Pendeš i podsjetila da je knjiženje perspektivne vojne imovine trebalo biti tehničko pitanje, ali da je postalo političko, što nije trebalo biti, naglasila je.

Ukazala je na to da aktivacija MAP ne znači i momentalno članstvo BiH u NATO.

– Ljudi često pogrešno tumače MAP. Makedonija je dobila poziv za NATO, a prije toga su imali čak 18 MAP. Aktiviranje MAP-a ne znači da će BiH sutra biti članica NATO – rekla je dodala kako niko ne treba biti protiv toga jer je:

– Investiranje u NATO, investiranje u sigurnost budućnosti svake porodice u BiH – rekla je ona.

Nije željela komentarisati stavove političara u RS o integraciji BiH u NATO. Podsjetila je da aktiviranje MAP znači obavezivanje na reforme u različitim segmentima društva.

Pendeš smatra da je za Dragana Čovića u fokusu svaki građanin BiH.

– Smatram da gospodin Čović kao predsjednik HDZ-a, predsjednik HNS-a i član Predsjedništva BiH je u svojoj ideji i nastupu u potpunosti posvećen interesima građana BiH, pa tako i hrvatskog naroda jer mu on daje legitimitet – rekla je ona.

– Mislim da je gospodin Čović mudar čovjek – rekla je ona.

Ukazala je da Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH može dati informacije o navodno dolasku vojnika ove države u BiH, a ne ona kao ministrica odbrane.