Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PENZIONERA ZARAZIO KOMŠIJA Preminuli od virusa korona iz Kikinde bio šećerni i bubrežni bolesnik

Društvo
Autor:

Foto: Nenad Mihajlović/RAS Srbija

Prva žrtva korona virusa u Srbiji je muškarac iz Kikinde star 59 godina, saopštila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako Blic saznaje, preminuli Kikinđanin bio je šećerni i bubrežni bolesnik, u bolnicu je primljen zbog bolesti bubrega, da bi mu tek naknadno bilo potvrđeno prisustvo korona virusa.

Inače, radi se o penzioneru koji je prema informacijama lokalnih medija bio zaposlen u Sektoru za vanredne situacije Kikinde prije nego što je penzionisan.

– Šest pacijenata je na KC Vojvodina smješteno, dobili smo prve i najteže slučajeve, prvi oboljeli se lijepo oporavlja, to je lijepo reći, ali je još u bolnici, naravno. Pacijent koji je preminuo je za nas veliki poraz, supruga mu je zdravstveni radnik i kćerka će postati lekar, pa je zato još i teže. Nije bio star, ali je imao i hipertenziju, dijabetes gojaznost – rekla je za RTS Vesna Turkulov, načelnica Infektivne bolnice Kliničkog centra Vojvodine.

Kako je objelodanjeno, preminuli muškarac se zarazio korona virusom od komšije čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život u Kliničkom centru Vojvodine.

Nažalost, korona virus je prilično kasno otkriven, pa su oni u međuvremenu ostvarili dosta kontakata po Kikindi zbog čega je ovaj grad i dospio na listu najvećih žarišta korona virusa u Srbiji, a više od 100 ljudi se nalazi trenutno u izolaciji.

Tužnu vijest o prvoj žrtvi koronavirusa potvrdila je premijerka Ana Brnanić.

– Zahvaljujem se svima koji su se borili za život ovog čovjeka. Učinićemo sve da bi sačuvali svaki život, uključujući i restriktivne mjere. Ovaj Kikinđanin imao i druge brojne zdravstvene probleme, ali je ovo bila najveća, najgrublja opomena koliko je teška borba sa kojom se suočavamo i koliko su teški izazovi. Oni su prije svega pred zdravstvom, a svi mi ovdje, svim pojedincima, bez obzira ko, imamo obavezu da poštujemo sve što kažu profesionalci i to je jedina šansa da ima damo mogućnost da se bore i da zajedno pobedimo- izjavila je Brnabić i uputila saučešće porodici preminulog Kikinđanina.

Prema rečima direktorke kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Sandre Radlović, situacija izazvana korona virusom u Kikindi nije povoljna.

– U samoj Kikindi više od 100 osoba se nalazi u izolaciji. Trojica oboljelih su ostvarili brojne kontakte u kikindskoj bolnici, Domu zdravlja i u svojim firmama. Popisali smo sve bliske kontakte i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor – rekla je prije samo dva dana za “Blic” dr Radlović.

Čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata ponovio da je korona virus u Kikindu stigao iz – Milana.

– Prema svim epidemiološkim podacima kojima raspolažemo virus je u Kikindu došao iz Milana. Nije prepoznat na vrijeme i ono što je bitno u ovom trenutku jeste da je jedan dio građana Kikinde u izolaciji i to nam je trenutno najveći problem – objelodanio je prekjuče pokrajinski sekretar za zdravstvo i član republičkog kriznog štaba prof. dr Zoran Gojković.

Strah je primjetan u ovom mirnom gradu na sjeveru Banata, sa nešto manje od 60.000 stanovnika.

– U našem gradu prisutna je lokalna transmisija bolesti. U ovom trenutku niko ne može da kaže u kom pravcu će se odvijati dalja epidemiološka situacija – istakla je dr Radlović, još prije nego što je objelodanjeno da je 59-godišnji Kikinđanin prva žrtva korona virusa u Srbiji.

Inače, Kikinda je bila prvi grad kod nas u kojem je obustavljen rad svih ugostiteljskih objekata i pijaca, ali i trgovinskih radnji, sa izuzetkom apoteka i prodavnica prehrambenih proizvoda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO