Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PENZIONERI TRAŽE 3 PUTA VIŠE NOVCA Najstariji iz Pala nezadovoljni brigom lokalne zajednice

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Paljanski penzioneri očekuju da se u budžetu opštine Pale poveća grant koji dobijaju, te traže da umjesto dosadašnjih 10.000 on bude povećan na 30.000 KM.

Poručuje to za Srpskainfo predsjednik paljanskog udruženja, Nenad Kusmuk, koji kaže da su penzioneri nezadovoljni svojim statusom.

– Jedna nerazvijena opština poput Rogatice broji duplo manje učlanjenih penzionera od nas, a oni za svoje udruženje izdvajaju 30.000 KM godišnje. Mi smo do sada dobijali 10.000 KM, a od ove godine od načelnika opštine imamo samo usmeno obećanje da će u ovoj godini biti više novca – kaže Kusmuk.

Ističe da bi Udruženje penzionera opštine Pale bilo zadovoljno ukoliko bi ta lokalna zajednica dala veći grant, te navodi da penzioneri u ovom djielu Republike Srpske žive skromno, a da ima i onih koji preživljavaju.

– Naše udruženje postoji od 1996. godine. Svakodnevno nastojimo da olakšamo život penzionera u opštini Pale tako što im pomažemo kroz razne načine, a najčešće je to nadoknada finansijskih troškova u slučaju smrti člana ili nekog iz njegove najuže porodice – kaže Kusmuk.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Dodaje da Udruženje opštine Pale u slučaju smrti člana udruženja pomaže njegovoj porodici za troškove sahrane u iznosu od 500 KM, što nije dovoljno, ali i taj iznos svima dobro dođe.

Takođe, u slučaju smrti nekog iz užeg kruga porodice člana Udruženja, koji ne mora da bude učlanjen, dobija finansijsku nadoknadu od 200 KM.

Kusmuk, koji predsjedava Udruženjem penzionera Pale već šestu godinu, ističe da se broj penzionera u Palama kreće uglavnom oko 4.000, a da ih trenutno sada ima 4.070, što je za 800 članova manje u odnosu na ukupan broj penzionera iz ove opštine.

– Mi se finansiramo isključivo od naših članarina, koje naši članovi uplaćuju preko Fonda PIO RS, koji dalje uplaćuje Udruženju penzionera RS, a oni nama na kraju. Pored toga, finansijsku pomoć na godišnjem nivou dobijamo i iz granta opštine Pale – kaže Kusmuk.

Prema podacima, trenutno od članova ovog Udruženja, njih 2.450 dobija starosnu penziju, odnosno 51% članstva, njih 1.623 prima porodičnu penziju, dok 691 član prima invalidsku penziju. Prosječna penzija u Palama iznosi oko 400 KM.

Članovi Udruženja penzionera slobodno vrijeme provode uglavnom družeći se u klubovima penzionera, koji djeluju u okviru matičnog udruženja, a postoje ukupno 4 kluba na području paljanske opštine – dva u Palama i po jedan u Mokrom i Podgrabu.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Jednom godišnje organizuju i jednodnevni odlazak do manastira Ostrog, po simboličnoj cijeni od 10 KM.

Pored raznih vidova pomoći, Udruženje penzionera opštine Pale svojim članovima pomaže u nabavci ogrijeva za zimu ili zimnice, koje oni mogu da plate kroz rate od 6 do 8 mjeseci.

Na isti način mogu da idu u banje, a Udruženje penzionera im pomaže i da ostvare određene pogodnosti pri odlasku na bolničko liječenje, jednokratne finansijske pomoći, finansijsku odštetu u slučaju vremenskih nepogoda i drugo.

Povećati koeficijent

Predsjednik paljanskog udruženja penzionera Nenad Kusmuk ističe da je njima cilj povećanje dosadašnjeg koeficijenta u odnosu na platu.

Trudimo se da preko Udruženja penzionera Republike Srpske povećamo dosadašnji koeficijent u odnosu na platu, koji iznosi 43,5%, i cilj nam je da ga povećamo na 50%, kao što je to u zemljama regiona poput Hrvatske, Srbije i Slovenije – kaže Kusmuk, dodavši da je veliki problem i to što svakim rastom penzija dolazi do rasta cijena na tržištu, posebno kada se radi o osnovnim namirnicima, što je za svakog penzionera životno važno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO