Kultura

Performans "Jedan zivot, a stotinu priča": Prilika da sva djeca dobiju jednaku šansu

“Jedan zivot, a stotinu priča” projekat je u koji su uključena djeca sa poteškoćama u razvoju, gdje je kroz glumački scenario prepričan život majke i djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Performans "Jedan zivot, a stotinu priča": Prilika da sva djeca dobiju jednaku šansu
FOTO: JELENA GOVEDARICA

U pitanju je priča koja pokazuje život jedne majke od samog saznanja da njeno dijete ima poteškoće u razvoju, pa do reakcija okoline i odnosa lekara.

Performans “Jedan zivot, a stotinu priča” održaće se u nedjelju, 15. decembra u 16 časova u sali kina “Kozara” u Prijedoru.

Riječ je o emotivnoj i potresnoj priči u kojoj autorka Jelena Govedarica koja igra majku, glumica Mirela Predojević u ulozi djeteta i Branko Radinović koji glumi oca, donose priču iz 30 autentičnih iskustava i intervjua koje je autorka obavila sa porodicama djece sa poteškoćama u razvoju.

Činjenica je da nije lako i da treba puno unutrašnje snage da jedna žena pretvori svoju nedaću u zivotnu inspiraciju i herojsku priču. Odlučila sam se da oca predstavim kao nekoga ko je bezuslovna podrška i ljubav za majku i dijete, ali i scenarijem pobila činjenicu da se žena uvijek krivi što je rodila takvo dijete. Ona je za muža svog u scenariju heroina. Nažalost kroz iskustva su obično bile drugacije priče gdje su muškarci ti koji napuštaju takav brak i traže zonu komfora – objasnila je Jelena Govedarica.

U projektu pored “Models by JG”, akteri su djeca sa poteškoćama u razvoju Udruzenja Neven, njih 12 koji skupa imaju preko 90 dijagnoza.

– Oni kroz koreografiju prezentuju svoje emocije, talente i potrebe koje posjeduju kako pojedinačno tako i kolektivno. Ovo je bila tromesječna psihološka radionica za njih gdje su izneli glumačke uloge na zavidnom nivou i maksimalno prihvatili projekat. Radili smo posvećeno svake subote po dva sata i uspjeli uvježbati performans koji djeluje nestvarno – dodala je ona.

U sklopu ovog projekta osmislili su i kolekciju “Ona i drugari” koja kroz dugine boje apeluje na poštovanje različitosti, te da je život pista jednaka za sve.

Učešće u performansu uzeli su dizajneri “TG couture” iz Novog Sada, Đenana Mesić iz Bosanske Krupe i Belma Delibašić iz Kaknja.

– Na proljeće smo izveli modno – scenski performans “Žena u životu jednog muškarca” koji je oduševio publiku koja je ispunila prijedorsko pozorište do posljednjeg mjesta. Priča o prijateljstvu, svadbama, razvodima, ali i tome da kako zaslužimo tako i starimo, osvojila je publiku koja je smjenjivala aplauze i smijeh. Simulirani izbori za najmamu, najbaku, najženu doveli su brojne učesnice iz raznih profesija na modnu pistu – rekla je autorka projekta.

Glumačku priču vodile su glumica Jovana Jelovac Cavnić i autorka projekta koja je scenarista, koreograf i organizator.

Glumica Jovana Jelovac Cavnić poručila je da su ovakvi projekti zapravo dokaz o pomeranju granica gledanja na modu i da joj je bila čast biti akter zajedno sa autorkom.

Prema riječima Jelene Govedarice, modna revija je bila društveno-socijalna slika savremenog života.

Ovo je bio još jedan u nizu društveno angažovanih projekata koje je ona organizovala.

Jelena Govedarica je modno – scenski performer sa 60 autorskih projekata u kojima je spojila modu i glumu. Kako kaže, projekte je sama režirala, napisala scenarija, pripremila koreografije i organizaciju, te je i glumila u njima.