Biznis

Period otplate je 10 godina: Vlada Srpske dala garanciju za kredit od 15 MILIONA KM preduzeću "Sarajevo gas"

Vlada Republike Srpske će garantovati za 15 miliona maraka kredita preduzeća „Sarajevo gas“ iz Istočnog Sarajeva na čijem se čelu nalazi Nedeljko Elek.

SARAJEVO GAS ISTOČNO SARAJEVO
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je navedeno u Odluci o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republika Srpska bezuslovno garantuje za plaćanje dospjelih, neisplaćenih obaveza.

Period otplate kredita je 10 godina, a period odgode plaćanja, uračunat u period otplate je, 3 godine.

Naglašeno je da se „Sarajevo gas“ zadužuje po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,9 odsto godišnje, a troškovi obrade kredita iznose 75.000 KM.

Kredit će biti iskorišten za izvođenje druge faze projekta gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske – izgradnja gasovoda Pale-Jahorina.

Napomenimo, da je ovo preduzeće prošle godine zatražilo garanciju Republike Srpske za kredit od 70 miliona maraka.

Tada je navedeno da je najveći dio kredita i to 46,5 miliona KM planiran za gasifikaciju opštine i područja Šekovići, Vlasenica, Milići, Igrišta i Han Pijesak.

Za gasifikaciju dijela opštine i područja Pale (Jahorina) i Trnovo (Jahorina) navedeno je da će biti iskorišteno 15 miliona maraka pomenutog zaduženja.

Za proširenje distributivne gasne mreže u opštinama Istočno Novo Sarajevo – Istočna Ilidža planirano je 2,6 miliona KM, a 5,8 miliona za rekonstrukciju kotlovnice „Toplane-INS“ Istočno Novo Sarajevo.

Pročitajte još

Podsjećamo, Republika Srpska je krajem pretprošle godine postala vlasnik „Sarajevo – gasa“ nakon što je za oko 9 miliona KM kupila 53,6 odsto akcija ovog preduzeća od aktuelnog ministra privrede i preduzetništva RS Vojina Mitrovića.

Nedugo nakon toga na čelo preduzeća dolazi Nedeljko Elek koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“.

Važno je napomenuti da je Republika Srpska, preko svojih fondova, svaku akciju ovog preduzeća krajem pretprošle godine platila 0,99 KM, dok je ministar Mitrović godinu dana ranije iste te akcije kupovao po pet puta manjoj cijeni, prenosi Capital.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu