Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PERONISTI SU SE VRATILI NA VLAST Argentina ima novog predsjednika

Svijet
Autor:

Foto: Enrique Garcia Medina/EPA

Argentinski peronisti vratili su se na vlast, zbacivši konzervativnog predsjednika Maurisija Makrija nakon izbora koji su u nedjelju, zemlju sa trećom ekonomijom Latinske Amerike, vratili na lijevu stranu.

Peronista Alberto Fernandes osvojo je 47,79 odsto glasova ispred Makrijevih 40,71 odsto sa više od 90 odsto glasačkih listića prebrojenih u nedjelju uveče. Sa osvojenih preko 45 odsto glasova, kandidat lijevog centra pobjedio je u prvom krugu, prenosi Rojters.

Novoizabrani predsednik Argentine Alberto Fernandes rekao je da će se sastati sa odlazećim liderom Maurisijem Makrijem kako bi razgovarali o političkoj tranziciji.

Fernandes je dodao da će sa Makrijem sarađivati “na sve moguće načine” kako bi se nosio sa teškom ekonomskom situacijom u zemlji, usred rastuće inflacije i anemične ekonomije koja je utiče na živote 45 miliona ljudi u toj zemlji.

Peronizam ili justicializam je argentinski politički pokret, zasnovan na političkoj ideologiji i zaostavštini bivšeg predsjednika, Huana Dominga Perona, i njegove druge supruge, Eve Peron. Justicialistička partija je dobila ime po konceptu socijalne pravde ( španski: justicia social = socijalna/ društvena pravda ). Od osnivanja stranke 1946, Peronisti su pobjedili na 9 od 12 predsjedničkih izbora, na kojima im nije bilo zabranjeno učešće.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO