Sport

PEŠIĆ ZVANIČNO PREDSTAVLJEN "Dobili ste što ste tražili, košarka košarkašima, oslonite se na nas"

Svetislav Pešić ponovo je selektor Košarkaške reprezentacije Srbije, a na prvom predstavljanju bio je direktan i otvoren.

PEŠIĆ ZVANIČNO PREDSTAVLJEN "Dobili ste što ste tražili, košarka košarkašima, oslonite se na nas"
FOTO: KSS

Trebaće nam sreće, ali što više radim imaću više sreće. Sada smo došli ovdje ponovo. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Imam neka iskustva, ali što se kaže zaboravi iskustvo ako ne znaš kako da ga iskorištiš. Ja ću se truditi da svoje iskustvo stavim na raspolaganje reprezentaciji. Siguran sam u ono što znam, a to je da što se tiče predsjednika KSS Predraga Danilovića i direktora reprezentacije Dragana Tarlaća da će mi pružiti podršku. Mislim da smo se dobro našli. Ono što ste željeli, dobili ste. Košarka treba da pripadne košarkašima. Svi smo bili košarkaši, iz tog svijeta smo. Oslonite se malo na nas, dajte nam podršku, pa će biti i rezultata – rekao je Svetislav Pešić i nastavio:

– Ja sam malo duže morao da razmišljam, malo je bilo ispitivanja javnosti, pa vidim da je javnost bila zadovoljna tim prijedlozima, a onda su počeli da mi se javljaju kolege i tada je ispitivanje javnosti bilo završeno i donijeli smo odluku. Sada ću ovdje provoditi najveći dio vremena i raditi na košarci. Srećan sam kad sam ovdje. Kada je čuo za ponudu, sin me je pitao šta čekam. Žena Vera mi je rekla da nam fali samo olimpijska medalja – bio je iskren Pešić.

Osvrnuo se i na “kult” reprezentacije.

– Mislim da se tu ne radi o kultu reprezentacije. Sve se mijenja, pa i odnos prema svemu. Kada sam došao u Njemačku niko nije želio da igra za reprezentaciju. Ne zbog toga što ne vole svoju zemlju, nego zato što nisu vjerovali da mogu sa reprezentacijom da ostvare sportske ciljeve. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih. O pojmu kulta neću da se bavim, nego ću da se trudim da sa ljudima stvaram malo drugačiji odnos. Jednostavno interes da želim da pobjeđujem, da osvajam medalje, da osjećam da sam napredovao kao igrač. Mislim da je to vrijeme u kojem živimo, da je takva razlika.

Pešić će predvoditi srpski nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije donio veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubjedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije donio našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Prije toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion svijeta.

Pešić je na mjestu selektora zamijenio Igora Kokoškova, koji se nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre vratio u NBA ligu kao pomoćni trener u Dalas Meveriksima.

Prihvati notifikacije