Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PEŠKIR STAR 80 GODINA Izložba “Zmijanjska pokrstica” čuva tradiciju

Regioni
Autor:

Foto: Mrkonjić Grad/ RAS Srbija

Кolo srpskih sestara “Blaga Marija” iz Orahovljana kod Mrkonjić Grada organizovalo je petu izložbu ručnih radova “Zmijanjska pokrstica” čiji je osnovni cilj očuvanje materijalnog nasljeđa mrkonjićkog, ribničkog i šipovačkog kraja kao i promocija turističke ponude ovoga kraja.

Na izložbi organizovanoj povodom praznika Svetog Trifuna postavljeno je petnaest štandova na kojima su predstavljene rukotvorine zmijanjskog veza, pletenja, tkanja iz Podrašnice, Previje, Mrkonjić Grada i Šipova.

Izložba je imala takmičarski karakter i pobjednicima su uručene novčane nagrade, diplome, kao i zahvalnice svim učesnicima.

Prvo mjesto za najoriginalniju šaru na vezenom peškiru, odnosno nagradu za najljepše izvezen peškir osvojile su članice Кola srpskih sestara „Rođenje Presvete Bogorodice“.

Najveću pažnju izazvala je starost peškira. Tako su članice Humanitarnog udruženja žena Mrkonjić Grad izložile peškir iz 1938. godine, a članice КSS „Vera, Nada, Ljubav i mati Sofija“ iz Previje iz 1948. godine. Marija Dakić je prikazala svoj svadbarski peškir iz 1968. godine.

Foto: Mrkonjić Grad/ RAS Srbija

Najljepše uređen štand imale su članice Udruženja žena „Previja“ iz Previje, Udruženje žena „Naša žena“ iz Podrašnice, Gospova Davidović i Marija Dakić – Etno selo iz Baraća.

Svi izlagači i sponzori  nagrađeni su diplomama i zahvalnicama, dok je prvo mjesto za najljepši peškir nagrađen sa 100 KM, a najljepše uređen štand sa 50 KM.

– Priređen je i kvalitetan kulturni program protkan izvornom pjesmom, nastup pjevačke grupe КUD „Petar I Кarađorđević Mrkonjić“ i КUD „Petar Кočić“ iz Mrkonjić Grada. Prvi put nastupila je  folklorna sekcija iz Orahovaljana , a koja djeluje pri КUD „Petar Кočić“- prenijeli su na zvaničnom sajtu opštine Mrkonjić Grad.

Načelnica Divna Aničić istakla je da Mrkonjić Grad podržava ovakve manifestacije koje doprinose razvoju seoskog turizma, i da pored Orahovljana ovakve izložbe i druženja se organizuju i u drugi  selima mrkonjićkog kraja.

Predsjednica Božana Maksimović najavila je da će tema šeste izložbe ”Zmijanjska pokrstica” biti vezana za izbor najljepšeg veza na ženskoj haljini ili košulji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO