Banjaluka

"PET PLUS PARTI ZA KNJIGU" Humanitarna akcija Filološkog fakulteta za Dječji dom

“Pet plus parti za knjigu” je zajednička akcija studenata i profesora Filološkog fakulteta u Banjaluci za pomoć djeci bez roditeljskog staranja.

"PET PLUS PARTI ZA KNJIGU" Humanitarna akcija Filološkog fakulteta za Dječji dom
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Akademska zajednica cijele sedmice prikuplja školski pribor, kao i odjeću i obuću za predstojeće hladne dane, koju će uručiti štićenicima Doma “Rada Vranješević”. Pored ovih materijalnih stvari, važan segment je i duhovna nadogradnja.

– Djeci je potrebno s jedne strane da ih motivišemo, da se i oni sutra, prekosutra, kada dođe taj momenat, upisuju na studije. Da im već u ovom uzrastu pokažemo da fakulteti nisu nedostižna mjesta za bilo koje dijete, da se na tim fakultetima uče različite stvari koje su vrlo korisne za obrazovanje i samoobrazovanje, te izgradnju sebe u nekoj budućnosti, nadamo se, svjetlijoj- poručila je v.d. dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Biljana Babić, koja je veoma ponosna na kolege studente i prosvjetare koji su su se zdušno priključili cijeloj ideji.

Kruna akcije biće organizovana u subotu, na Evropski dan jezika, u tržnom centru “Delta”, od 12 do 13 časova. 

Naime, grupa mališana iz Doma imaće priliku da se, kroz reviju kućnih ljubimaca, druži sa psima, kao i da se upozna s mnogim književnim djelima posvećenim životinjama.  

FOTO: RAJAT GUPTA/EPA
FOTO: RAJAT GUPTA/EPA

– U literarnom dijelu naši studenti i sve zainteresovane kolege uradiće selekciju književnih djela domaće i svjetske književnosti s fokusom na teme o životinjama. Želja nam je da kroz ljubav prema pisanoj reči, ali i kućnim ljubimcima, djeca uče o humanijem odnosu prema životinjama – naglasila je Babićeva.

I pored velikog interesovanja studenata i vlasnika kućnih ljubimaca da daju svoj doprinos ovoj priči, zbog epidemiloških mjera cijela akcija biće održana u skromnijem obimu, ali sa željom da nam što prije dođu neka bolja vremena.