Društvo

PETARDE NISU IGRAČKE Zarad zdravlja i mirnih praznika ŠTO DALJE od pirotehnike

U proteklih nekoliko godina u Srpskoj je u porastu broj povreda pirotehničkim sredstavima koje kod nekih pacijenata ostavljaju trajni invaliditet.

PETARDE NISU IGRAČKE Zarad zdravlja i mirnih praznika ŠTO DALJE od pirotehnike
FOTO: PROFIMEDIA

MUP je već počeo akciju “Petarde nisu igračke”, koja će trajati do 15. januara, s ciljem da građani predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

Upotreba pirotehnike može biti opasna po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima – saopštili su iz MUP-a.

Doktori objašnjavaju da prilikom nestručnog rukovanja pirotehnikom, najviše stradaju šake i prsti, te oči i dijelovi lica.

Nerijetko je riječ o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama, čije je liječenje dugotrajno. U zavisnosti od povrede i stepena oštećenja, u najvećem broju slučajeva neophodni su operativni zahvati.

Najrizičnija, istovremeno i najugroženija kategorija su djeca i maloljetnici, ali se ranijih godina dešavalo da od petarde stradaju i osobe na pragu sedme decenije.

– Bez obzira na trud ljekara, zadobijene povrede ostavljaju trajne posljedice i veći ili manji stepen invalidnosti kod pacijenata. Zato, vatromet i ostala pirotehnička sredstva ostavimo profesionalcima, pa ćemo više uživati u praznicima – upozoravaju doktori.