Fudbal

"PEVALA JE TAD CELA PLANETA" Zvezda se sjeća najvećeg uspjeha

Crvena zvezda je prije tačno 31 godinu postala svjetski šampion tako što je u Tokiju savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0.

"PEVALA JE TAD CELA PLANETA" Zvezda se sjeća najvećeg uspjeha
FOTO: FK CRVENA ZVEZDA

Osvajanjem Kupa šampiona šest mjeseci ranije, evropski šampion je stekao mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladalo Kolo Kolo 3:0. Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u ekipi – Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-bijelih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

 Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promjenama u kadru. Ljupka Petrovića zamijenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobjedom u Tokiju Zvezda je napravila najveći uspeh neke od istočnoevropski klubova.

Prihvati notifikacije